Δεν άρεσε στους Τούρκους, η αντίδραση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου στην απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και η δήλωσή του πως θα ενημερώσει για το συμβάν την κοινή γνώμη και τις βαλκανικές πόλεις.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Aksam», το οποίο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τον Έλληνα προβοκάτορα», αναφέρεται:

“Έλληνας περιφερειάρχης προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Τουρκία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν αυτός που τον υποστήριξε.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, έφτασε στη Σμύρνη με πλοίο για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ARLEM). Ο Τζιτζικώστας, ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο ταυτότητας μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια των τελωνειακών διαδικασιών, κρατήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω ενός τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματός του με ένα άτομο με περιορισμούς εισόδου”.