«Με τόσα σκάνδαλα που βγαίνουν στο προσκήνιο, η κοινωνία απαιτεί να έχει τις απαντήσεις», δηλώνει ο βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πως είναι «προσβλητικοί» οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, «η κάθε πολιτική δύναμη θα πάρει τις ευθύνες της» και θα τοποθετηθεί στο δίλημμα «κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» ή κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Γιατί, τι φταίει;

Είναι αλήθεια ότι οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι «προσβλητικοί». Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει από σειρά κυβερνήσεων, «το κάρο παραμένει κολλημένο». Η καθυστέρηση έχει πολλές αιτίες, κυριότερες των οποίων είναι η υποστελέχωση των δικαστηρίων και η πλημμελής μηχανοργάνωση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά στελεχώνει τα δικαστήρια από διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά το διάστημα της διακυβέρνησής του. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει επενδύσει στη δημιουργία της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και για την κάλυψη των αναγκών παραπέμπει στη λειτουργία της. Επίσης, ως ΣΥΡΙΖΑ εγκαταστήσαμε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) αλλά όπως το εγκαταστήσαμε, έτσι παραμένει. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να επενδύσει ουσιαστικά σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους στη Δικαιοσύνη, αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση.

Μήπως και στη Δικαιοσύνη, όπως και στα εθνικά θέματα, είναι αναγκαία μια μίνιμουμ διακομματική συναίνεση και, αν ναι, γιατί δεν υπάρχει;

Όντως η Δικαιοσύνη, ως μία από τις τρεις λειτουργίες ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου, προσφέρεται για ευρείες συναινέσεις. Ξέρετε όμως ότι η συναίνεση βαρύνει την κυβέρνηση, που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία συνήθως. Εφόσον το υπουργείο αρκείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις και παρεμβάσεις, η όποια συναίνεση αποβαίνει γράμμα κενό.

Τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται μια βαθιά κρίση ηθικής στην κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη της εκμεταλλεύονται τις δημόσιες θέσεις που κατέχουν προς ίδιον όφελος. Είναι θέμα που μπορεί να επιλύσει κάθε κόμμα χωριστά με τις επιλογές του ή απαιτείται κάποια θεσμική θωράκιση;

Η διαφθορά είναι συστατικό στοιχείο της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση μοίρασε σε ημέτερους κολλητούς πάνω από 7 δισ. και συνεχίζει ακάθεκτη. Ξέρουμε όλοι ότι για την αντιμετώπιση της διαφθοράς το πρώτο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση.

Και αντιλαμβανόμαστε όλοι, και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η κοινωνία, ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται αυτή η κυβέρνηση ανθεί η διαφθορά, η οποία αγγίζει κάθε αρμό της δημόσιας ζωής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο προς τις εκλογές, δηλώνει αποφασισμένος να διαλευκάνει όλες τις υποθέσεις που αμαυρώνουν τον δημόσιο βίο και να θέσει και την κοινωνία προ των δικών της ευθυνών. Είστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα;

Έχουμε δεσμευθεί δια στόματος Αλέξη Τσίπρα ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα είναι πρώτιστο μέλημα. Ακόμη, για την υπόθεση των υποκλοπών δηλώσαμε ότι θα συστήσουμε Προανακριτική Επιτροπή, ώστε αυτό το άγος της δημόσιας ζωής να μη μείνει στο ημίφως.

Θεωρώ ότι, με τόσα σκάνδαλα που βγαίνουν τακτικά στο προσκήνιο, η κοινωνία απαιτεί να έχει τις απαντήσεις. Κι εμείς δεσμευόμαστε να τις αναζητήσουμε.

Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα στις επερχόμενες κάλπες; Θα βρει κυβερνητικές συμμαχίες στο αφήγημα «προοδευτική διακυβέρνηση»;

Ως αριστεροί είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόγραμμά μας, οι αρχές μας, οι ιδέες μας θα βρουν ανταπόκριση στην κοινωνία, η πλειοψηφία της οποίας ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση προς χάριν των ολίγων και εκλεκτών της.

Τόσο η διαχείριση της πανδημίας, στην οποία με ευθύνη της κυβέρνησης ως χώρα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους, όσο και η οικονομία και η ακρίβεια ρημάζουν ουσιαστικά το όποιο εισόδημα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η συνολική μας πρόταση απαντά στα προβλήματα αυτά και δίνει προοπτική αντιμετώπισής τους, στον αντίποδα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, έστω και με μια ψήφο διαφορά, όπως λέει ο πρόεδρός του, αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει την πολιτική μας πρόταση περί προοδευτικής συνεργασίας.

Και τότε,η κάθε πολιτική δύναμη θα πάρει τις ευθύνες της. Και θα τοποθετηθεί στο δίλημμα «κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» ή κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Εμείς θεωρούμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο οι προοδευτικές δυνάμεις να αρνηθούν το προφανές και να επιτρέψουν στη ΝΔ να συνεχίσει την ίδια πολιτική σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο