«Συναντιόμαστε σήμερα εδώ, εν μέσω μιας οξείας ενεργειακής κρίσης που πυροδοτήθηκε από τον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα ήθελα να σας απευθυνθώ ως ριζοσπάστης ρεαλιστής. Ριζοσπάστης γιατί πιστεύω βαθιά στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι επιτακτική και αναπόφευκτη και αποτελεί ευκαιρία και στρατηγική αναγκαιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Τόνισε ότι «η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να μας διακόψει την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια. Αλλά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μας επιτρέψει να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας. Επί δεκαετίες ήμασταν μόνο εισαγωγείς ενέργειας.

Το εμπορικό μας ισοζύγιο και η ανταγωνιστικότητά μας έπασχαν αλλά αυτό αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η χώρα μας έχει ήδη ηγετικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βρισκόμαστε μεταξύ των 10 πρώτων χωρών του κόσμου όσον αφορά στη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ανέφερε ότι μόλις πριν από ένα μήνα καταφέραμε να πετύχουμε σε μια μέρα με ήλιο και αέρα, επί πέντε ώρες να έχουμε κάλυψη 100% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλιακής και αιολικής παραγωγής.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια η λιγνιτική παραγωγή.

Μίλησε για τους εθνικούς μας στόχους και υπογράμμισε πως θέλουμε να είμαστε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη και να μετέχουμε στη μεταφορά ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Επίσης, να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα όμως πρέπει να διαχειριστούμε τις κρίσεις των ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός γιατί όπως είπε χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση.

Ανέφερε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, υποχρεωνόμαστε να αυξήσουμε προσωρινά τη λιγνιτική παραγωγή και την ίδια ώρα να εισάγουμε περισσότερο LNG, ενώ επενδύουμε στις υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, όπως και των γειτόνων μας.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, πως ταυτόχρονα πρέπει να στηρίζουμε τους πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αύξησης του κόστους διαβίωσης και τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της διαφύλαξης του παρόντος και της επένδυσης στο μέλλον. «Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε την υποστήριξη των πολιτών μας», είπε.

«Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τις ριζοσπαστικές ιδέες μαζί με τον ρεαλισμό. Αυτός νομίζω είναι ο μόνος δρόμος να προχωρήσουμε μπροστά κι αυτό είναι το σημερινό μήνυμά μου προς εσάς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ