Τον απολογισμό του για την ολοκλήρωση των τριών χρόνων της παρούσας δημοτικής θητείας κάνει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Γαλατσίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Γιώργος Μαρκόπουλος. Ταυτόχρονα, αναφέρεται και στον προγραμματισμό του για το μέλλον, στην ενεργειακή κρίση αλλά και στην πρόθεσή του να διεκδικήσει ακόμη μία θητεία στον Δήμο Γαλατσίου.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον δήμο σας και στους άλλουςδήμους της Αττικής; Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Η ενεργειακή κρίση είναι το πρώτο που μας απασχολεί όλους σήμερα… Εμένα όχι μόνο ως δήμαρχο και πρόεδρο της ΠΕΔΑ, αλλά και ως πολίτη.Προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε –να το πω απλά– το «κουμάντο»μας, ώστε να τα βγάλουμε πέρα. Αυτό κάνουμε και στο Γαλάτσι. Έτσι θα μπορούμε να δείξουμε ευελιξία απέναντι στις ανατιμήσεις, χωρίς να χάσουν οι πολίτες όσα τους προσφέρει ο δήμος στην καθημερινότητά τους. Θα βάλουμε λίγο προσωρινό «φρένο» σε κάποια όνειρα, όμως δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στις παροχές προς τους κατοίκους.

Ολοκληρώθηκαν τρία χρόνια από την παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει;

Σε αυτά τα τρία χρόνια, ξεχωρίζω τα τρία μεγάλα έργα που καταφέραμε να προχωρήσουμε:

Το μεγάλο μας όνειρο για δεκαετίες ήταν η κεντρική πλατεία. Ήδη βρισκόμαστε στις υπογραφές με τους ιδιοκτήτες των γειτονικών κτιρίων, ώστε ίσως εντός του έτους να κατεδαφιστούν και να ξεκινήσουμε τα έργα.

Επόμενο βήμα, η ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού. Μιας έκτασης 34 στρεμμάτων στα σύνορα με τον Δήμο Αθηναίων, που θα διαμορφώσουμε από κοινού σε πρότυπο χώρο περιπάτου, άθλησης και πρασίνου για όλη την Αττική.

Το τρίτο σπουδαίο έργο είναι η αναβίωση της «Ζαΐρας».Του ιστορικού διατηρητέου κινηματογράφου μας, που ξαναφτιάχνουμε μετά από χρόνια.Αγοράσαμε το οικόπεδο και η μελέτη προβλέπει έναν υπέροχο θερινό κινηματογράφο, μια πλατεία πραγματικό κόσμημα και τρία σύγχρονα υπόγεια πάρκινγκ, που τόσο ανάγκη έχουμε.

Πρέπει να προσθέσω απαραίτητα και την ανέγερση δύο βρεφονηπιακών σταθμών γιατί έχουν να κάνουν με ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε: τα παιδιά μας.

Επιπρόσθετα έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για πλήρη ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στο Άλσος Βεΐκου.

Με δυο λόγια: Το Γαλάτσι αλλάζει! Παρά τις αντιξοότητες, λόγω της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων, καταφέραμε να προχωρήσουμε ένα πρόγραμμα έργων πνοής. Και είμαι περήφανος, γιατί τα βάλαμε πλέον στην τελική ευθεία, ώστε να υλοποιηθούν είτε κάθεται ο Μαρκόπουλος είτε οποιοσδήποτε στη θέση του δημάρχου.

Σχετικά με την κατασκευή του μετρό. Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής;

Συζητώ με τους συναδέλφους στην ΠΕΔΑ ότι η Γραμμή 4 αποτελεί στοίχημα για όλη την Αττική. Και σίγουρα, είναι ένα έργο που θα βοηθήσει το Γαλάτσι να αλλάξει επίπεδο. Με την ολοκλήρωσή του, η καθημερινότητά μας θα γίνει πιο εύκολη, η τοπική οικονομία θα αναπτυχθεί και οι περιουσίες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.Βέβαια, τα έργα προκαλούν οχλήσεις. Ενώνουμε δυνάμεις και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Συμβουλεύτηκα άλλους δημάρχους, που ήδη έχουν μετρό στην πόλη τους. Όλοι ανεξαιρέτως είπαν πως άξιζε τον κόπο η ταλαιπωρία… Ωστόσο επισήμαναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την εκτέλεση των έργων ήταν η στάθμευση.Έτσι, προχωρήσαμε στη δημιουργία τεσσάρων χώρων υπαίθριας στάθμευσης, που τις περισσότερες ώρες διατίθενται δωρεάν στους κατοίκους.

Ως πρόεδρος της ΠΕΔΑ, ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι επόμενες κινήσεις σας;

Η ΠΕΔΑ έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη συνεργασία ανάμεσα στους δήμους. Θέλουμε καλύτερη οργάνωση και καλύτερη αποτύπωση των αναγκών μας. Κινούμαστε ώστε η εκπροσώπηση των δήμων-μελών να είναι η καλύτερη δυνατή και τα αιτήματά τους να εισακούονται και, το σημαντικότερο, να επιλύονται. Δίνουμε έμφαση πρωτίστως στην καθημερινότητα. Ξέρετε, αν δεν μπορείς να λύσεις τα καθημερινά προβλήματα, τότε σίγουρα δεν μπορείς να λύσεις ούτε τα μεγάλα.

Ο σχεδιασμός της ΠΕΔΑ συμπίπτει με τον σχεδιασμό της ΚΕΔΕ, για την οποία λειτουργούμε συμπληρωματικά, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε καλύτερη οργάνωση και καλύτερη αποτύπωση των αναγκών των Δήμων της Αττικής.

Αυτά, λοιπόν, προσπαθώ να κάνω: Να βοηθώ τους συναδέλφους μου να λύνουν τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους δήμους τους, αλλά και να διευκολύνω τις κοινές μας δράσεις, να επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Αυτά τα χρόνια καταφέραμε πολλά: Πήραμε στα χέρια μας το «ΠΑΛΑΙ», κάναμε πραγματικά δικό μας το Άλσος Bεΐκου, προσφέραμε νέες δυνατότητες στην καθημερινότητα των Γαλατσιωτών. Τώρα, είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε τις υποδομές που πάντα ονειρευόμασταν με τα τρία μεγάλα έργα. Δεν μπορώ, όπως καταλαβαίνετε, τώρα που τα όνειρά μας για το Γαλάτσι γίνονται ένα-ένα πραγματικότητα, να τα αφήσω στη μέση. Νιώθω υποχρέωση, αλλά και τιμή μου, να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των συμπολιτών μου και να ζητήσω την εμπιστοσύνη τους.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο