Λίγους μήνες μετά, αφού διέταξαν τον υποχρεωτικό διαχωρισμό πρόσβασης σε κλειστές αίθουσες βάσει φύλου, οι Ταλιμπάν, απαγόρευσαν στις γυναίκες να συμμετέχουν και να παρευρίσκονται και στα δημόσια πάρκα της πρωτεύουσας Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, αλλά και σε φεστιβάλ.

Ο κανόνας θεσπίστηκε στις αρχές της εβδομάδας και συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των γυναικών στα δημόσια κοινά.

Επιπλέον, στις γυναίκες απαγορεύεται να ταξιδεύουν δίχως έναν άντρα συνοδό και τους επιβάλλεται να φορούν hijab κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι. Παράλληλα, τα Γυμνάσια και Λύκεια Θηλέων στα περισσότερα σημεία της χώρας, έχουν κλείσει, εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Την καταπάτηση των κανόνων για το hijab και των διαχωρισμό των φύλων στήριξαν οι αρμόδιες αρχές τη συγκεκριμένη απόφαση:

Ο νέος κανόνας έφερε μεγάλη απογοήτευση στις γυναίκες, αλλά και στους διαχειριστές των πάρκων, οι οποίοι είχαν επενδύσει στην ανάπτυξη και την προσαρμογή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους.

«Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχουν δουλειές. Θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα μέρος να διασκεδάσουμε. Απλώς βαριόμαστε μέσα στο σπίτι. Το μυαλό μας είναι κουρασμένο», ανέφερε μία γυναίκα στο AFP.

Την ίδια στιγμή, όσοι κατέχουν ή διευθύνουν εγκαταστάση διασκέδασης σε πάρκα ή παιχνίδια σε λούνα παρκ, ανησυχούν πως έπειτα από αυτή την απόφαση, οι επιχειρήσεις τους θα κλείσουν.

Ακόμη, τέτοιες και παρόμοιες απαγορεύσεις θα αποθαρρύνουν και τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στο Αφγανιστάν και θα ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή.