Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, έγραψε ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Ορθοδοξίας και του κυπριακού ελληνισμού.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, προσωπικά εκ μέρους του ελληνικού λαού για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσόστομου Β. Ο Μακαριστός, υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Ορθοδοξίας και του κυπριακού ελληνισμού», έγραψε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η ίδια, έγραψε ακόμη, ότι ο Αρχιεπίσκοπος, «αφήνει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορία της εκκλησίας της Κύπρου».

Μετά την Πρόεδρο, το βιβλίο Συλλυπητηρίων υπέγραψε η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έγραψε η κ. Κεραμέως, “εργάστηκε με αυταπάρνηση για την Εκκλησία της Κύπρου, την πατρίδα, τον ελληνισμό. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη. Θερμά συλλυπητήρια.”

Εν τω μεταξύ, ιστορική και με πολυσήμαντα μηνύματα, θεωρείται η κάθοδος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κύπρο, 400 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έφθασε στις 10:45 στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας με ναυλωμένο τζετ από Κωνσταντινούπολη μέσω Κω και μετέβη στη Λευκωσία όπου προΐστατω της εξοδίου ακολουθίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Τόσο λόγω της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη όσο και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και άλλων επισήμων για να παραστούν στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ από την Αστυνομία, η οποία ετοίμασε ειδικό σχέδιο δράσης και λειτουργεί Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων, λαμβάνει μέτρα τροχαίας και μέτρα ασφαλείας, ενώ σε διάφορα σημεία θα γίνει χρήση τεχνολογικών μέσων.