Στον διαρκή αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δημόπουλος,ο οποίος ανέπτυξε τον σχεδιασμό του για το μέλλον, ενώ παράλληλα έκανε τον απολογισμό του για την τρίχρονη θητεία του.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας σε επίπεδο έργων;

Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι μια Περιφερειακή Ενότητα που είναι η πολυπληθέστερη και η καρδιά της οικονομικής ζωής του τόπου, αλλά και μια Περιφερειακή Ενότητα που δοκιμάζεται έντονα από την εποίκηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, μεταβάλλοντας τα ιστορικά και τα διαχρονικά πολιτιστικά της χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, με επίκεντρο τον πολίτη, εκπονήσαμε με την επιτελική αιγίδα του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη ένα σχέδιο δράσης για να ανακτήσει τη λάμψη του το κέντρο της χώρας και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και επαγγελματιών να γίνουν καλύτερες.

Χαρακτηριστικά να σας σημειώσω ότι, από την αρχή της θητείας μας μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης-δημοπράτησης πάνω από 65 έργα, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν άλλα τόσα. Δεν εφησυχάζουμε, καθημερινά δίνουμε τον αγώνα μας για να ενισχύσουμε την Αθήνα και τους κατοίκους της. Στοχεύουμε τόσο σε μεγάλα έργα όσο και σε μικρότερα, τα οποία θα αναβαθμίσουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο εμβληματικά;

Χαιρόμαστε που οι προσπάθειές μας στον τομέα των έργων είναι εμφανείς, γιατί είναι ένα στοίχημα για εμάς. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια, την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Ο Κεντρικός Τομέας, λόγω πληθυσμού και σημασίας, αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η πολιτιστική ανάπτυξη τόσο της Αθήνας όσο και συνολικά της Αττικής. Ενδεικτικά να τονίσω πως έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο της ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα, του Μεγάρου Τσίλερ-Λοβέρδου, αλλά και η αναπαλαίωση του Αγίου Νικολάου Θων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα όπως ο εκσυγχρονισμός του Ωδείου Αθηνών, οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός, της οικίας Μπαρλά, του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως και των Αγίων Θεοδώρων Κλαυθμώνος.

Επιπλέον, το έργο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως είναι υψίστης σημασίας για την Περιφέρεια Αττικής. Στόχος μας είναι το να πάρει ξανά ζωή και να γίνει και πάλι ο τόπος συνάντησης των Αθηναίων. Ήδη, μετά και τα έργα που ολοκληρώθηκαν, οι κάτοικοι του Κεντρικού Τομέα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στο πάρκο.

Παράλληλα προχωράμε σε μια σειρά από έργα και δράσεις που στόχο έχουν τη στήριξη του αθλητισμού και την παροχή προς τους πολίτες της δυνατότητας να αθλούνται σε καθημερινή βάση, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, σε μικρή απόσταση από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας τους. Αναλυτικότερα, έχουμε ολοκληρώσει ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τις εργασίες αναβάθμισης σε 7 χώρους άθλησης στις γειτονιές της Αθήνας.

Επίσης έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για έργα αναβάθμισης σε 33 ακόμα αθλητικούς χώρους του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, εκτιμώμενης αξίας 1.897.200 ευρώ, και αφορούν γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας αλλά και τένις καθώς και χάντμπολ. Επιπλέον προχωρούν έργα όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και η ανακατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών κ.ά.

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στη Δημόσια Υγεία. Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών βρίσκονται τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Το ΕΣΥ και η ανθεκτικότητά του στις υγειονομικές κρίσεις ήταν το βασικό μας ζητούμενο, για αυτό και ανταποκριθήκαμε άμεσα σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση.

Μέσα από ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ιατρικών μηχανημάτων, όλα τα κεντρικά νοσοκομεία απέκτησαν σύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους, ψηφιακούς στεφανιογράφους, ψηφιακά ακτινοδιαγνωστικά και αγγειογράφους, καθώς και κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Επειδή έχουμε μπροστά μας τα Χριστούγεννα, τι περιμένουμε στην Αντιπεριφέρεια, τόσο σε επίπεδο διοργανώσεων όσο και σε επίπεδο ελέγχων της αγοράς;

Όλοι μας έχουμε περάσει δύσκολα με την πανδημία, η οποία δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Παράλληλα ήρθε και η διεθνής ενεργειακή κρίση. Οφείλουμε όμως αυτά τα Χριστούγεννα να είναι ξεχωριστά για τους συμπολίτες μας και ειδικότερα για τους μικρούς μας φίλους.

Η Αθήνα ήταν πάντα ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι, γι’ αυτό έχουμε σκοπό να φέρουμε ξανά τους Αθηναίους στον δημόσιο χώρο.

Για ακόμη μία φορά, το Πεδίον του Άρεως, το πάρκο μας, θα μετατραπεί σε Χριστουγεννιάτικο Χωριό με πλούσιες και ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί, σύντομα θα ανακοινώσουμε πολλές και ωραίες δράσεις. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Όσον αφορά το επίπεδο ελέγχων της αγοράς, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, προχωρήσαμε σε εντατικούς υγειονομικούς και αγορανομικούς ελέγχους.

Κάνοντας έναν απολογισμό, πόσο ικανοποιημένος είστε από την τρίχρονη θητεία σας στην Αντιπεριφέρεια; Πόσο έχετε συμβάλει από αυτήν τη θέση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Οι προτεραιότητες που θέσαμε από την πρώτη στιγμή συνοψίζονται στο τρίπτυχο πολιτισμός – καθημερινότητα του πολίτη – αθλητισμός. Σε αυτούς τους τρεις διακριτούς τομείς πολιτικής εργαζόμαστε σκληρά και ακατάπαυστα, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Και πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες παράγουμε καθημερινά αποτέλεσμα, όχι μόνο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων αλλά και σε κάθε δήμο που συγκροτεί τον Κεντρικό Τομέα. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο να μετατραπεί ξανά η Αθήνα σε κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού, προστατεύοντας παράλληλα τους πιο ευάλωτους πολίτες και δίνοντας εφόδια σε όλους να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν, να διαμείνουν και να εργαστούν σε αυτήν.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο