Όταν υπάρχει «απώλεια έως και 40% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών», ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει«πάταξη της αισχροκέρδειας» και «άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού», λέει στο «Π» η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου.

Για τις υποκλοπές, η βουλευτής Κιλκίς κρίνει ότι «η “φαμίλια” του Μαξίμου φέρει βαρύτατες ευθύνες» και ζητάει δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «θα πάμε σε εκλογές χωρίς παρακολουθήσεις».

Σαν Ελληνίδα νοικοκυρά, που αντιμετωπίζει την ακρίβεια, πώς κρίνετε το «καλάθι του νοικοκυριού»; Βοηθάει σε αυτή την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης; Τι θα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος ζωής στην Ελλάδα αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια την ελληνική πραγματικότητα: Απώλεια έως και 40% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, στην επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Όσον αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού», δυστυχώς, εκτός από επικοινωνιακό τρικ, δεν είναι ένα σοβαρό μέτρο. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και προσφορές που εντάσσονται στο «καλάθι» είναι ακριβότερες από τις προσφορές των σούπερ μάρκετ που γίνονταν μέχρι τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ουσιαστικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά, την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τον μηχανισμό ενσωμάτωσης των πληθωριστικών τάσεων.

Εκλέγεσθε στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Ποια ειδικά θέματα αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή σας;

Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση τα τελευταία χρόνια, με αποβιομηχάνιση της περιοχής, φυγή των νέων στο εξωτερικό και με έναν αγροτικό τομέα με σοβαρά προβλήματα. Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για την επιστροφή όσων έχουν μεταναστεύσει, δίνοντάς τους κίνητρα να επενδύσουν καινοτόμα στον αγροτικό, τον τουριστικό και άλλους τομείς, ώστε και η περιοχή να αναπτυχθεί, αλλά και οι νέοι να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στη χώρα τους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοικία των νέων ζευγαριών και η οριζόντια αύξηση μισθών.

Ως φαρμακοποιός έχετε μια πιο άμεση σχέση με το ΕΣΥ. Ας σταθούμε λίγο στον θεσμό του «οικογενειακού γιατρού». Ακούω διαμαρτυρίες και παράπονα. Γιατί;

Ο «προσωπικός γιατρός», όπως μετονόμασε η σημερινή κυβέρνηση τον θεσμό του «οικογενειακού γιατρού», έδειξε ότι δεν ήρθε να βελτιώσει, αλλά να ακυρώσει πλήρως τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική σε όλη τη χώρα, με τις ανάγκες των ασθενών να μην μπορούν να καλυφθούν από τον υπάρχοντα αριθμό γιατρών, ειδικά στα αστικά κέντρα.

Από την άλλη, μιλάμε για ένα σύστημα που δεν πρόβλεψε ούτε την ύπαρξη οικογενειακού παιδιάτρου, προέβλεψε όμως «ποινές» σε όσους πολίτες καθυστερήσουν να εγγραφούν. Ο «οικογενειακός γιατρός» πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη και όχι υποχρέωση με τιμωρητικό χαρακτήρα.

Είστε Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Βιασμοί γυναικών, παιδοβιασμοί, και γενικά πολλές εγκληματικές συμπεριφορές. Τι φταίει;

Σίγουρα τα περιστατικά αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Πάντα γίνονταν, δυστυχώς. Βλέποντας την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, μπορούμε να πούμε ότι τώρα καταγγέλλονται περισσότερο, και αυτό είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα, κρίσιμος παράγοντας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι καταγγελίες να πιάνουν τόπο. Οι αρμόδιες αρχές να τις αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα τις καταγγελίες, για να μην φτάνουμε να χάνονται ζωές από αμέλεια των Αρχών, όπως είδαμε να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, με τα θύματα να έχουν καταγγείλει πρωτύτερα τους δράστες, αλλά η Αστυνομία να μην έχει παρέμβει. Δεύτερος κρίσιμος παράγοντας φυσικά είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παιδιών, γονέων, δασκάλων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων Αρχών.

Υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Θα βρεθεί άκρη στο νήμα; θα βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί; Ή θα ξεχαστεί;

Είναι προκλητική η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να υποβαθμίσουν ένα θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.Ο κ. Μητσοτάκης και η «φαμίλια» του στο Μαξίμου φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει οι δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας του κακόβουλου λογισμικού «Predator» και την απαγόρευση της εμπορίας του στη χώρα μας, την άμεση αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ με πρόσωπο κοινής αποδοχής και τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, ότι θα πάμε σε εκλογές χωρίς παρακολουθήσεις και με την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο