Εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η πληρωμή της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, σε συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανάψει ήδη το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των ενισχύσεων στις ζωοτροφές και «το επόμενο διάστημα, με υπουργική απόφαση, θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της ενίσχυσης».

Πρόσθεσε ότι σήμερα το απόγευμα θα ανοίξει η πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις για την αγορά λιπασμάτων, ενώ συζητήθηκαν επίσης και οι δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί το κόστος παραγωγής σε κάθε φάση της.

«Είναι μια δύσκολη συγκυρία με την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, της ενέργειας και των μεταφορικών» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς.

Από την πλευρά της η ΕΘΕΑΣ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά ζήτησε ένα νέο πακέτο στήριξης της κτηνοτροφίας το οποίο περιλαμβάνει πέντε ζητήματα και έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Τα πέντε ζητήματα που τέθηκαν είναι τα εξής:

-Αντιστάθμιση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας τα οποία έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

-Προστασία και έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος και κρέατος ΠΟΠ προϊόντων.

-Διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

-Ξεκαθάρισμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

-Επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά.

Για μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής ο κλάδος της κτηνοτροφίας «δεν έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει κάποια βοήθεια, γιατί ξέρουμε ότι τα βοειδή σφάζονται και τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί πάρα πολύ» προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να στηριχθεί και η νησιωτικότητα».

«Η χρονιά είναι δύσκολη για τους κτηνοτρόφους και θεωρούμε ότι στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς τους κτηνοτρόφους, το ΥΠΑΑΤ θα δώσει κάποιες λύσεις» είπε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.

Πρόσθεσε ότι «μπορεί μεν οι τιμές σε γάλα και κρέας, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές να είναι καλύτερες, αλλά το κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών έχει αυξηθεί».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος της συνάντησης, μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά και της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπου θα συζητηθούν θέματα για τη μείωση του κόστους στην ενέργεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ