Σε όλη την Ευρώπη, τα επιτελεία των κυβερνήσεων επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούν εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.Σενάρια επί σεναρίων και άπειρες ασκήσεις επί χάρτου, για να εξασφαλίσουν οι ηγεσίες πρωτίστως την επάρκεια φυσικού αερίου και ενέργειας για τους πολίτες τους, αλλά οι αστάθμητοι παράγοντες είναι τόσο πολλοί, που στο τέλος η εικόνα θολώνει και ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τι ακριβώς μάς περιμένει. Η Ευρώπη κινδυνεύει να οδηγηθεί στην ύφεση και είναι ζήτημα αν κάποιες λίγες χώρες την αποφύγουν.

Στη χώρα μας, επί του παρόντος φαίνεται πως δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ύφεσης, καθώς η εντυπωσιακή ανάπτυξη την τρέχουσα χρονιά είναι μια καλή κληρονομιά για την επόμενη, χωρίς ωστόσο να περιμένουμε ανάλογες επιδόσεις, αλλά πάντως θα είμαστε θετικοί με βάση τα τωρινά δεδομένα.

Πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη δύο θέματα που έχουμε ήδη αλλά και θα βρούμε μπροστά μας και την επόμενη χρονιά, τα οποία θεωρητικά μπορούν να αλλάξουν τα πάντα επί τα χείρω. Και το πρώτο βέβαια είναι ο εξ Ανατολών γείτονας.

Οι Τούρκοι ιέρακες συνεχίζουν το τροπάριο των απειλών, με τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές να αδυνατούν πλέον να ερμηνεύσουν την ακατανόητη από ένα σημείο και μετά προκλητικότητα της Τουρκίας και την προσπάθεια Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου να πείσουν την εσωτερική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι κακοί Έλληνες επιβουλεύονται τη χώρα τους. Και το ερώτημα βέβαια εδώ είναι αν οι Τούρκοι θα μείνουν στις λεκτικές επιθέσεις ή αν θα προχωρήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο.

Αλίμονο βέβαια αν συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί τότε οι δικοί μας φόβοι για τον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα θα δώσουν τη θέση τους σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, που μπορεί να ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς και όχι μόνο.

Το άλλο θέμα που έχουμε μπροστά μας είναι, και εν όψει των εκλογών την άνοιξη του 2023, το διχαστικό, τοξικό κλίμα που καλλιεργείται με επιμονή μάλιστα το τελευταίο διάστημα. Ένα κλίμα υπονομευτικό του δημοκρατικού μας συστήματος, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, στην ενίσχυση του λαϊκισμού και των άκρων και στην –πιθανώς– αδυναμία σχηματισμού μιας ισχυρής, σταθερής κυβέρνησης.

Και αυτός ο φόβος της ακυβερνησίας, του τοξικού κλίματος και των κομματικών ανταγωνισμών, που φτάνουν στα όρια της εθνικής διχόνοιας και διαίρεσης, αν συμπέσουν και με ένα θερμό επεισόδιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες ασφαλώς όλοι απεύχονται. Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα και τα ενδεχόμενα, ας αναλογιστούμε πολίτες και πολιτικοί πού μπορεί να οδηγηθεί αυτός ο τόπος με τη δική μας στάση, με τις δικές μας συμπεριφορές και αποφάσεις.

Και πάνω απ’ όλα, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όλοι όσοι καλλιεργούν αυτό το τοξικό κλίμα του διχασμού και της διαίρεσης χάριν και μόνον του κομματικού συμφέροντος, εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος, για τις οποίες και οι ίδιοι φέρουν τεράστια ευθύνη.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο