Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στη Βεγγάζη.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Πάντως, νωρίτερα, η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπέιμπα στη Λιβύη, με αφορμή την επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη χώρα, επιχείρησε να στήσει παγίδα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Το χρονικό

Ο εκβιασμός στήθηκε όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβυή προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς, η οποία υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις κατά τις οποίες η σκάλα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Νίκο Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ».