Ο Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε κάλεσμα στην Κίνα, στην Ινδία και σε άλλες χώρες να πείσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Η Γαλλία δεν υποστηρίζει μόνο την Ουκρανία. Θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά θα συνεργαστεί επίσης στενά με άλλες χώρες: την Κίνα, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, για να καταλάβουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δικό σας πρόβλημα, το οποίο συνεπάγεται σοβαρή αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά το φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) την Παρασκευή.

«Βοηθήστε μας να περάσουμε αυτό το μήνυμα στη Ρωσία: σταματήστε τον πόλεμο, σεβαστείτε το παγκόσμιο κράτος δικαίου, επιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων της εποχής μας», είπε.

Επιπλέον, στάθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κίνα για την «άσκηση πίεσης» στη Ρωσία. «Η Κίνα έχει σημαντικό ρόλο… για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας πως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μπορεί να πει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό» και ότι «η γραμμή για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να ξεπεραστεί».

Για το θέμα που δημιουργήθηκε στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, ο Μακρόν ανέφερε πως «δεν αξίζει να καταφύγουμε σε ανοιχτή αντιπαράθεση για το περιστατικό» με τον πύραυλο που έπεσε σε πολωνικό χωριό.