H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε τον Ξενώνα και την ολοήμερη λειτουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρίστος Λιάπης, στην προσφώνησή του στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την οποία υποδέχθηκε εντός του Καταστήματος Κράτησης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Έχει ειπωθεί από τα χείλη προκατόχου σας στη θέση του επί κεφαλής της Ελληνικής Πολιτείας πως “Απόδειξη της μοναξιάς του ανθρώπου είναι το ότι από τις μυριάδες σκέψεις που τον κατακλύζουν δεν εξωτερικεύει παρά ένα ελάχιστο μόνο μέρος”. Εδώ, στο ΚΕΘΕΑ και στις θεραπευτικές μας κοινότητες που λειτουργούν εντός των φυλακών, μαθαίνουμε στα μέλη μας τα οποία δίνουν τον διμέτωπο αγώνα της απεξάρτησης και της έκτισης της ποινής τους, πως δεν είναι μόνοι. Τους μαθαίνουμε να καταπολεμούν αυτήν την εσωτερική και εξωτερική μοναξιά εξωτερικεύοντας, στις θεραπευτικές μας ομάδες, το σύνολο των σκέψεών τους. Γιατί υπάρχουν σπίτια που γίνονται φυλακές και φυλακές που γίνονται σπίτια. Και εδώ γίνεται το σπίτι τους. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για όλους εμάς στο ΚΕΘΕΑ πως για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέπτεται δομή του οργανισμού μας. Και είναι ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός πως η κεφαλή του πολιτεύματός μας επισκέπτεται μία δομή απεξάρτησης που λειτουργεί εντός των φυλακών και μάλιστα μία δομή που προσφέρει τις υπηρεσίες της σε γυναίκες εξαρτημένες και κρατούμενες, με τους συμβολισμούς αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο της σημερινής παρουσίας σας εδώ να πολλαπλασιάζονται καθώς είστε η πρώτη γυναίκα που έχει ανέλθει στο ύπατο αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ευχαριστούμε που εκδηλώνετε τόσο άμεσα και ανθρώπινα το έμπρακτο ενδιαφέρον σας, προσωποποιώντας τη μέριμνα και την ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας για αυτήν την πολλαπλά ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα την οποία συγκροτούν οι γυναίκες, χρήστριες και φυλακισμένες, πολλές από τις οποίες τυγχάνουν και μητέρες. Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΘΕΑ σε εκείνες, κάνουν πράξη το δικαίωμα των κρατουμένων στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα και είναι αποτελεσματικές τόσο σε σχέση με την εξάρτηση όσο και ως μέσα ειδικής πρόληψης. Το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Προσφέρει συμβουλευτική, θεραπεία απεξάρτησης, εκπαίδευση και κοινωνική επανένταξη σε άνδρες και γυναίκες που κρατούνται ή αποφυλακίζονται. Με τις σκέψεις αυτές, σας ευχαριστώ, ξανά, από καρδιάς για τη σημερινή παρουσία σας εδώ και εύχομαι υγεία, κάθε προσωπική ευτυχία και δύναμη στην υψηλή, για τη χώρα και τους πολίτες, εθνική σας αποστολή».