Τουλάχιστον 162 είναι οι νεκροί, από τον σεισμό των 5,6 βαθμών που έπληξε την επαρχία της Δυτικής Ιάβας, στην Ινδονησία, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες είναι επίσης οι τραυματίες και πάνω από 13.000 οι εκτοπισμένοι.

Ο κυβερνήτης της Δυτικής Ιάβας, ο Ριντουάν Καμίλ, είπε στους δημοσιογράφους ότι κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές πάρα πολλά κτίρια. «Υπάρχουν κάτοικοι παγιδευμένοι σε απομονωμένες περιοχές για αυτό υποθέτουμε ότι ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών θα αυξηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την BNPB περισσότερα από 2.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Οι αρχές ακόμη προσπαθούν να καθορίσουν την πλήρη έκταση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός, ο οποίος ήταν σχετικά ρηχός, έχοντας εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την υπηρεσία μετεωρολογίας και γεωφυσικής BMKG.

Δύο ώρες μετά τον πρώτο σεισμό είχαν καταγραφεί 25 μετασεισμοί. Η BMKG ανησυχεί ότι ενδέχεται να προκληθούν κατολισθήσεις στην περίπτωση που βρέξει.

Το 2004 ένας σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών, στα ανοιχτά του νησιού της Σουμάτρας, στη βόρεια Ινδονησία, προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε 14 χώρες και σκότωσε 226.000 ανθρώπους  με πάνω από τους μισούς να ήταν Ινδονήσιοι.