Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, το οποίο είναι και το τελευταίο αυτής της δημοτικής περιόδου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ανοίγει τα χαρτιά του στο «Π». Αναφέρεται στο έργο του, στα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο, αλλά και στο τι περιμένει να ακούσει η Αυτοδιοίκηση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Είμαστε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο. Ποια είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και θα τεθούν επί τάπητος;

Στο συνέδριο έχουμε την ευκαιρία να διεξάγουμε για τρεις ημέρες έναν ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Τα οικονομικά των ΟΤΑ, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η ενίσχυση των Δήμων με νέο προσωπικό, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας. Θα συζητήσουμε με ποιους τρόπους και ποια μέσα θα πετύχουμε να μετατρέψουμε γρήγορα τους Δήμους σε σύγχρονους, «πράσινους», ψηφιακούς, στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών. Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα όσα ενωμένοι πετύχαμε προς όφελος των Δήμων μας τα προηγούμενα τρία χρόνια, τα οποία ήταν και πολλά και σημαντικά, αλλά και όσα δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε εξαιτίας της ολιγωρίας και αναβλητικότητας άλλων.

Επειδή παραδοσιακά στα συνέδρια της Αυτοδιοίκησης τοποθετούνται οι αρμόδιοι υπουργοί και συνήθως προχωρούν σε εξαγγελίες, τι περιμένετε να ακούσετε από τα κυβερνητικά στελέχη για τα ζητήματα που σας απασχολούν;

Από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη περιμένουμε να ακούσουμε πότε και πώς θα γίνουν πράξη αυτά που κατά καιρούς έχουμε από κοινού συμφωνήσει. Από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς τους Δήμους, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικότερης και καλύτερης αποκέντρωσης. Πώς θα στηριχθούν οι Δήμοι, για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Με ποιον τρόπο θα διορθώσουμε λάθη που έχουν γίνει σε ζητήματα όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη, η αρμοδιότητα για τα αδέσποτα, η επιβολή του τέλους ταφής. Αλλά και πώς επιτέλους θα αναβαθμιστεί στην πράξη η καταστατική θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, ώστε να πάψουμε να είμαστε οι «αυτοφωράκηδες» του Δημοσίου. Και πώς μέσα από τη συνεργασία μας θα αξιοποιήσουμε έγκαιρα τον πακτωλό χρημάτων, που για πρώτη φορά έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΚΕΔΕ, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Πώς ήταν αυτό το ταξίδι;

Στο διάστημα αυτό κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο μεγάλες κρίσεις. Την πανδημία και το ενεργειακό. Η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι τα κατάφεραν κι ανταποκρίθηκαν με επιτυχία. Κρατήσαμε τους Δήμους και τις υπηρεσίες ανοικτούς και τις κοινωνίες μας όρθιες. Έγιναν άλματα μπροστά όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Αναδείξαμε το ισχυρό κοινωνικό μας πρόσωπο. Είδαμε σε λίγο χρόνο να γίνονται βήματα, που θα χρειάζονταν στο παρελθόν πολλά χρόνια για να γίνουν. Σε αυτή τη θετική και δημιουργική πορεία η ΚΕΔΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, γιατί είχα την τύχη να συνεργαστώ με άξιους συναδέλφους και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα σε αυτή την πορεία. Και ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε με την ενότητά μας.

Τι έχετε αποκομίσει σε προσωπικό επίπεδο από αυτή την εμπειρία;

Όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την Αυτοδιοίκηση έχω αντιληφθεί ότι υπηρετώ έναν θεσμό που καθορίζει την καθημερινότητα των πολιτών. Από τη γέννηση του συμπολίτη μας με την εγγραφή του στο δημοτολόγιο ενός Δήμου ως και τον θάνατο και την ταφή του σε ένα δημοτικό κοιμητήριο, ο Δήμος τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του. Αυτή η πορεία δημιουργεί ευθύνη σε όποιον έχει την τιμή να ασκήσει διοίκηση. Η ευθύνη αυτή σε ωριμάζει και σε μαθαίνει να είσαι αποτελεσματικός. Από την ενασχόλησή μου στην ΚΕΔΕ έχω αντιληφθεί πως η δύναμη της Αυτοδιοίκησης είναι η ενότητα του πολιτικού της προσωπικού και η υπευθυνότητά της, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις μας, που υπηρετούν το όραμά μας για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, το οποίο ωφελεί τη χώρα και τους πολίτες.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητές σας ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ για τον τελευταίο χρόνο αυτής της δημοτικής περιόδου;

Προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή να διεκδικούμε τις λύσεις και την υιοθέτηση νέων πολιτικών, που θα κάνουν πράξη το όραμά μας, όπως αυτό αποτυπώνεται στο μήνυμά μας: Περισσότερη Αυτοδιοίκηση, καλύτερη Ελλάδα, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο