«Εμείς οι ακρίτες νησιώτες έχουμε συνηθίσει να ζούμε με την τουρκική προκλητικότητα», μας λέει η Μίκα Ιατρίδη. Παράλληλα, μας μιλάει για την καθημερινότητά της, για τις περιοδείες της στα Δωδεκάννησα μαζί με τον γιο της, για το δέος που αισθάνθηκε όταν απευθύνθηκε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής Δωδεκανήσων και δηλώνει πως δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή που ασχολήθηκε με την πολιτική.

Πώς κρίνετε εσείς την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις και τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Τι απαντάτε στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ;

Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να περιμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα. Μόλις διαπιστώθηκε η επιχειρησιακή αστοχία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη, ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν ξεκάθαροι τόσο για τις νόμιμες επισυνδέσεις, όσο και για το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν κάνουν χρήση κακόβουλων λογισμικών. Όμως, να σας θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι επί πρωθυπουργίας του λειτουργούσαν κακόβουλα λογισμικά μάλλον από ιδιωτικά συμφέροντα. Και τι έκανε για αυτό; Πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και μετέτρεψε ξαφνικά το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα φυλάκισης δέκα ετών σε απλό πλημμέλημα! Γι’ αυτό, ας έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Πώς κρίνετε τις προκλήσεις της Τουρκίας; Εκτιμάτε πως ίσως επιχειρήσουν να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο ενόψει των εκλογών τους;

Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και στον τουρκικό λαό.

Σε σχέση με το ερώτημά σας, την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζουμε μια προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί και ο αναθεωρητισμός της προβληματίζει όχι μόνο εμάς, αλλά και τους εταίρους μας. Πιστεύω ότι η συνεπής εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει κάνει τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό παράγοντα να λάβουν ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της πατρίδας μας και ενάντια στη ρητορική της Τουρκίας. Το τι σκέφτεται να κάνει η Τουρκία κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Η διαρκής ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, το αξιόμαχο των στελεχών μας και το υψηλό ηθικό όλων μας είναι η μόνη και ουσιαστική απάντηση σε κάθε προκλητικότητα, από όπου και αν προέρχεται.

Οι ακρίτες των νησιών τι μήνυμα σας μεταφέρουν για την τουρκική προκλητικότητα; Υπάρχει ανησυχία;

Εμείς οι ακρίτες νησιώτες έχουμε συνηθίσει να ζούμε με την τουρκική προκλητικότητα. Ξεκάθαρα σας λέω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ανησυχία. Αντίθετα, υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει αλληλεγγύη και πίστη στις δυνατότητές μας. Όλο το καλοκαίρι γύρισα τα νησιά μας, συνομίλησα με τους συμπατριώτες μου και το μήνυμα είναι σαφές, ότι εμείς είμαστε ακλόνητα εδώ, για τον τόπο μας, τα παιδιά μας και την πατρίδα μας.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα που έχετε θέσει για τα Δωδεκάννησα και τι είναι αυτό που θα θέλατε να αφήσετε ως παρακαταθήκη για τον τόπο σας;

Το προσωπικό μου στοίχημα και, ταυτόχρονα, παρακαταθήκη είναι να αφήσουμε τα Δωδεκάννησά μας σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα βρήκαμε, σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, το οποίο όσοι ζούμε στα νησιά μας καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο, ακριβώς γιατί η εδαφική ασυνέχεια δημιουργεί πρόσθετα θέματα που θα πρέπει να λύνουμε κάθε φορά. Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά πράγματα στον τομέα των υποδομών, στον τουρισμό μας, στην αναστήλωση βασικών μνημείων μας. Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε για το καλύτερο.

Αληθεύει ότι στις περιοδείες σας στα Δωδεκάννησα πολλές φορές αναγκάζεστε να έχετε μαζί σας τον γιο σας;

Ναι, αλήθεια είναι! Και βέβαια, να σας πω εδώ ότι δεν είναι και η πρώτη φορά. Κατά την πρώτη κοινοβουλευτική μου θητεία είχα μαζί μου τον πρωτότοκο γιο μου, τώρα σε αυτή τη θητεία έχω τον δευτερότοκο γιο μου, που είναι 19 μηνών. Υπάρχει εμπειρία, λοιπόν, και είμαι πάντα χαρούμενη όταν μπορώ να έχω και τα παιδιά μου μαζί μου.

Στη Βουλή μπήκατε για πρώτη φορά το 2009 και μάλιστα ήσασταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής των Δωδεκανήσων από τη Μεταπολίτευση. Θυμάστε πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε στο βήμα της Ολομέλειας;

Δέος! Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη λέξη. Δεν είναι και λίγο, όταν σε σχετικά νεαρή ηλικία και όταν είσαι και η πρώτη γυναίκα βουλευτής Δωδεκανήσου, να ανεβαίνεις στο βήμα της Ολομέλειας και να ξέρεις ότι από το βήμα αυτό πέρασαν τεράστιες πολιτικές μορφές, γυναίκες και άνδρες, που άφησαν το στίγμα τους. Την ίδια στιγμή, αισθάνθηκα και μια βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους συμπατριώτες μου να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους και να κάνω το καλύτερο δυνατό.

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά και η μέχρι σήμερα πολιτική σας διαδρομή σας έχει χαρίσει περισσότερες χαρές ή περισσότερες λύπες;

Μου έχει χαρίσει ανεπανάληπτα συναισθήματα και τεράστια αγάπη. Ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχω κάτσει να μετρήσω τις χαρές και τις λύπες. Ούτως ή άλλως, στη ζωή μας, αναπόφευκτα, συμβαίνουν και τα δύο. Δεν μπορείς να νιώσεις χαρά, αν δεν έχεις νιώσει λύπη και το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω μετανιώσει που έχω ασχοληθεί με τα κοινά, γιατί είναι κάτι που γεμίζει τη ζωή μου.

Ποιο είναι το στήριγμά σας στις δύσκολες στιγμές;

Το χαμόγελο και η αγκαλιά των παιδιών μου, ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου. Είμαι πολύ τυχερή που τους έχω, γιατί ξέρω ότι είναι μαζί μου, δίπλα μου, σε κάθε στιγμή της ζωής μου, δίνοντάς της νόημα και κίνητρο για να συνεχίζω να κάνω ό,τι κάνω.

Παντρευτήκατε εν μέσω πανδημίας και μάλιστα οι γονείς σας παρακολουθούσαν την τελετή από το κινητό τους τηλέφωνο. Πώς αισθανθήκατε που εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν καλεσμένοι, φίλοι και συγγενείς στον γάμο σας;

Εντάξει, ήταν μια απόφαση που πήραμε με τον σύζυγό μου, γιατί ανεξάρτητα από τις συνθήκες που ζούμε, η αγάπη και η ζωή συνεχίζονται και έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν υπήρχε τότε άλλη λύση, παρά να κάνουμε βιντεοκλήση τον γάμο μας.

Προφανώς, οι γονείς μας ήταν πολύ συγκινημένοι και χαρούμενοι ταυτόχρονα. Παρά την απόσταση, ωστόσο, ένιωσα και τη συγκίνηση και τη χαρά τους, καθώς και των φίλων μας που παρακολουθούσαν τον γάμο μέσω των κινητών τηλεφώνων. Ουσιαστικά, όλοι οι άνθρωποι που έχουν σημασία για μένα ήταν δίπλα μου. Βέβαια, να πω εδώ ότι τις αγκαλιές που δεν κάναμε τότε, τις φυλάξαμε για μετά, στον θρησκευτικό γάμο μας που έγινε φέτος το καλοκαίρι.

Πώς γνωρίσατε τον σύζυγό σας και τι στοιχεία του χαρακτήρα του ξεχωρίσατε;

Με τον Νίκο γνωριστήκαμε μέσα από παρέα κοινών φίλων μας. Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη, γιατί έχει μια ηρεμία και σιγουριά ταυτόχρονα, στοιχεία τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά και γιατί συμπληρώνουν, πιστεύω, τον δικό μου χαρακτήρα και στάση ζωής.

Εκτός από σύζυγος είστε μητέρα δύο μικρών παιδιών και βουλευτής σε μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια. Τι θέτετε πρώτο στις προτεραιότητές σας; 

Τα παιδιά μας είναι η ζωή μας! Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα προτεραιοτήτων, προσπαθώ και εγώ ως μητέρα και βουλευτής να ανταποκρίνομαι όπως πρέπει σε κάθε ρόλο. Προφανώς, το γεγονός ότι η εκλογική περιφέρειά μου αποτελείται από πολλά νησιά σημαίνει ότι χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και προετοιμασία. Ευτυχώς, είμαι πολύ τυχερή, γιατί έχω μεγάλη στήριξη και βοήθεια από την οικογένειά μου.

Μετά από μια δύσκολη και κοπιαστική ημέρα τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει και σας γεμίζει δύναμη, για να συνεχίσετε την επόμενη ημέρα το ίδιο πρόγραμμα;  

Το να είμαι κοντά στα παιδιά μου είναι το σημαντικότερο, γιατί όταν είμαστε παρέα και παίζουμε μαζί πραγματικά ξεγνοιάζω και εγώ μαζί τους. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση για τα νέα μας με τον σύζυγό μου στο σπίτι είναι μια διαδικασία που με ηρεμεί και με προετοιμάζει για την επόμενη ημέρα.

Στην πολιτική υπάρχουν φιλίες; Το ρωτάω αυτό γνωρίζοντας πως σας συνδέει μακροχρόνια φιλία με την Όλγα Κεφαλογιάννη, με την οποία είστε και κουμπάρες.

Πιστεύω πολύ στη φιλία και έχω την ευτυχία να έχω πολλούς ανθρώπους δίπλα μου, τους οποίους θεωρώ φίλους μου. Σε κάθε χώρο, επαγγελματικό ή μη, μπορούν να αναπτυχθούν φιλίες, το ίδιο και στην πολιτική. Πράγματι, με την Όλγα Κεφαλογιάννη είμαστε χρόνια φίλες, είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ και σέβομαι πάρα πολύ και μου έχει κάνει και την τιμή να είναι κουμπάρα μου.

Ποια συμβουλή σας έδωσε η οικογένειά σας όταν ξεκινήσατε την πολιτική σας διαδρομή και την οποία τηρείτε μέχρι σήμερα απαρέγκλιτα;  

Μα, να παραμείνω η Μίκα που ήμουν και πριν εκλεγώ βουλευτής και να είμαι όσο μπορώ δίπλα στους συμπατριώτες μου. Δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή από αυτή, την οποία και τηρώ απαρέγκλιτα.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
φωτό Κ. Προφής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο