Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Καρχιμάκης στη Δυτική Αθήνα μιλάει με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές. «Η ΝΔ μετέτρεψε μια χώρα με βαθιά δημοκρατική παράδοση σε καθεστώς της υποσαχάριας Αφρικής», λέει για την κυβέρνηση και προσθέτει ότι «Εμείς θα επιμείνουμε για να μάθουμε τι πραγματικά έγινε με τις υποκλοπές».

Αναφορικά με τα σενάρια επίσπευσης των εθνικών εκλογών θεωρεί ότι «αν κάνει η κυβέρνηση νωρίτερα εκλογές, θα τις κάνει σε ένα περιβάλλον μη ευνοϊκό για την ίδια» και βάζει στο τραπέζι μια άλλη διάσταση: «Χάνουμε πολιτικό και διαπραγματευτικό κεφάλαιο στα διεθνή φόρα, χάνουμε παραδοσιακές συμμαχίες και έχουμε επιπτώσεις ακόμα και στην οικονομία».

Ως έμπειρος στο πολιτικό παιχνίδι, κληθείς να πάρει θέση για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών, προτιμά να «παίξει στα σίγουρα» λέγοντας πως «Τα πράγματα είναι απλά. Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στην κάλπη, βγαίνει ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και κοινωνία στο προσκήνιο».

Ποια είναι η άποψή σας για όλα αυτά που συμβαίνουν με φόντο τις υποκλοπές; Θα μάθουμε ποτέ τι ισχύει και τι όχι;

Υπάρχουν δύο σενάρια: είτε ο πρωθυπουργός είναι ανεπαρκής και εθνικά επικίνδυνος, είτε εχθρεύεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Εδώ υπάρχουν δύο τινά, αν η ΝΔ λέει αλήθεια και οι παρακολουθήσεις δεν προέρχονται από την κυβέρνηση, η Δεξιά έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και αδιαφορεί κιόλας για την εθνική ασφάλεια. Είναι δυνατόν να παρακολουθείτο ο υπουργός Εξωτερικών και αντί να έχει πάρει φωτιά κάθε αρμόδια υπηρεσία για να βρεθεί το κέντρο των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κουκουλώσει το ζήτημα; Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο αμείλικτο, αν σκεφτούμε τις διαθέσεις του γείτονά μας εξ Ανατολών. Αν, από την άλλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει το ζήτημα ακριβώς επειδή το Μαξίμου συντόνιζε τις παρακολουθήσεις, έχουμε να κάνουμε με μία ΝΔ που μετέτρεψε μια χώρα με βαθιά δημοκρατική παράδοση σε καθεστώς της υποσαχάριας Αφρικής. Εμείς θα επιμείνουμε για να μάθουμε τι πραγματικά έγινε με τις υποκλοπές. Όχι επειδή η ΝΔ το επιθυμεί, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη δημοκρατικής και πατριωτικής ευθύνης θα είναι αταλάντευτα προσανατολισμένο μέχρι να έρθουν όλα στο φως!

Θεωρείτε ότι το περιβάλλον που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση θα επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών;

Αν κάνει η κυβέρνηση νωρίτερα εκλογές, θα τις κάνει σε ένα περιβάλλον μη ευνοϊκό για την ίδια. Προφανώς η πολιτική αλλαγή αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα σε αυτή τη φάση. Η χώρα γονατίζει από το ζήτημα των υποκλοπών και την άρνηση της κυβέρνησης να φωτίσει τις σκιές καθημερινά. Χάνουμε πολιτικό και διαπραγματευτικό κεφάλαιο στα διεθνή φόρα, χάνουμε παραδοσιακές συμμαχίες και έχουμε επιπτώσεις ακόμα και στην οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Morgan Stanley, που δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα εξαιτίας των σκιών στην υπόθεση των υποκλοπών. Με άλλα λόγια, το κόστος δανεισμού για χιλιάδες μικρομεσαίους θα γίνει ακόμα πιο ακριβό εξαιτίας των αντιδημοκρατικών συμπεριφορών της κυβέρνησης. Οι υποκλοπές είναι η θρυαλλίδα που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Ωστόσο, η προκήρυξη εκλογών προς όφελος του συλλογικού καλού και εις βάρος του κομματικού συμφέροντος απαιτεί έστω και μία ρανίδα δημοκρατικής ευαισθησίας, αγαθό που σπανίζει στην ηγετική ομάδα της ΝΔ.

Τελικά, ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ στην κούρσα των εκλογών, συνεργασία με προγραμματικές συμφωνίες ή αυτόνομη πορεία;

Τα πράγματα είναι απλά. Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στην κάλπη, βγαίνει ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και κοινωνία στο προσκήνιο.

Είστε υποψήφιος στον δυτικό τομέα της Αθήνας, μια περιοχή που η κρίση αφήνει έντονο αποτύπωμα. Ποιο είναι το κλίμα που σας μεταφέρει ο κόσμος;

Τα μηνύματα που λαμβάνω από τη Δυτική Αθήνα, όπου βρίσκομαι καθημερινά και επικοινωνώ με τον κόσμο, είναι μηνύματα αγανάκτησης και ανάγκης για πολιτική αλλαγή. Η ακρίβεια έχει γονατίσει τον κόσμο, η ενεργειακή κρίση φέρνει αβεβαιότητα για το αύριο και η αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης πνίγει κάθε δημοκράτη άνθρωπο. Το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως η μόνη δύναμη ελπίδας με σχέδιο για το μέλλον, βούληση να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και με προτεραιότητα τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο