Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε στο MEGA για την «Κιβωτό» και αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

«Καμία νομική ή θεσμική σχέση δεν έχει ο δήμος Αθηναίων, αυτό δεν αφορά στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μας αφορά όμως όλους γιατί είμαστε άνθρωποι. Μας έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που κυριολεκτικά ή μεταφορικά είχαν «αγιοποιηθεί», τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι πώς θα ξεπεράσουμε αυτά τα συναισθήματα και να διασφαλίσουμε δύο πράγματα: πρώτον ότι όλα τα παιδιά που βρίσκονται στις δομές της Κιβωτού, θα είναι καλά και ασφαλή. Και δεύτερον, πώς αυτό δεν θα ξαναγίνει. Γιατί το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε είναι να το ζήσουμε για 2-3 μέρες και μετά η προσοχή μας να στραφεί αλλού και τα παιδιά να μείνουν ξεχασμένα, είτε αυτά είτε παιδιά από άλλες δομές. Είναι σημαντικό το θεσμικό πλαίσιο, να γίνονται οι έλεγχοι, να γίνονται συστηματικά, τακτικά, να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι» ανέφερε.

«Εμείς στο ΚΥΑΔΑ – στο Κέντρο υποδοχής & αλληλεγγύης δήμου Αθηναίων – έχουμε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, πιστοποιημένους και εκπαιδευμένους. Δεν έχουμε διάθεση να βγάλουμε «την ουρά μας απ’ έξω». Δεν είναι ευθύνη του δήμου η λειτουργία των δομών. Κάποια στιγμή ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι σημαντικό το θεσμικό πλαίσιο», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

«Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι έξω, χτυπάνε πόρτες, δέχονται ένα ασύλληπτο βάρος. Η πολυτεκνία δεν συνιστά κριτήριο για να γίνεται έλεγχος. Είναι άλλα τα στοιχεία που οι κοινωνικοί λειτουργοί εξετάζουν για τον έλεγχο. Δεν είναι αντικειμενικά αρκετοί οι έλεγχοι, υπάρχει υποστελέχωση» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Δείτε όσα είπε