Μπορεί το θέμα των παρακολουθήσεων να είναι (και είναι) σοβαρό –όχι βέβαια στη διάσταση που επιδιώκει να του προσδώσει η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική, υιοθετώντας πλήρως ευφάνταστα δημοσιεύματα με «λίστες χωρίς στοιχεία»–, αλλά άλλα είναι τώρα τα ζητήματα που απασχολούν σοβαρά την κοινωνία και θα μας απασχολούν τους προσεχείς λίγους μήνες μέχρι τις εθνικές εκλογές. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές που διενεργήθηκαν μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των «περίεργων λιστών», τρία είναι κυρίως τα θέματα που μας «καίνε»: η ακρίβεια, η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα και η τουρκική απειλή, με το ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ δίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα την εικόνα ότι στη χώρα αυτή δεν υπάρχουν άλλα πολιτικά και οικονομικά εσωτερικά ζητήματα –π.χ. ακρίβειας, πληθωρισμού (τρέχει με 80%), φτώχειας, ισονομίας-ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάπτυξης κ.ά.–, παρά μόνον η «κακή» Ελλάδα. Ευτυχώς, προς το παρόν δεν φαίνεται ως πιθανή μια μικρή ή μεγάλη εμπλοκή μας με τους Τούρκους και την σε παροξυσμό ευρισκόμενη ηγεσία της που δείχνει να χρησιμοποιεί το ανθελληνικό μίσος για εσωτερική εκλογική μόχλευση.

Στο θέμα της ακρίβειας: ο πληθωρισμός «τρέχει» με 11-12% και οι τιμές βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστά 30-50%. Ο κτηνοτροφικός και ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, καθόσον έχει σχεδόν διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής γάλακτος, κρέατος και αγροτικών εν γένει προϊόντων από την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχτηκαν –συνέπεια και απόρροια του πολέμου της Ουκρανίας– και τούτο αποτελεί την κύρια αιτία της αύξησης όλων των καταναλωτικών αγαθών. Σε όλα αυτά προστέθηκε η κερδοσκοπία, εσωτερική και διεθνής, που εμφανίζεται ιστορικά πάντα σε περιόδους κρίσεων μαζί με τη «μαύρη οικονομία» που η κερδοσκοπία παράγει. Σε ένα τέτοιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον καλείται ο πολίτης και η μέση ελληνική οικογένεια να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις στη βάση του περιορισμένου εισοδήματός του. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα δυσκολευτεί ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των τιμών του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου θέρμανσης είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες θέρμανσης και διατροφής. Εδώ πρέπει η πολιτεία να σταθεί αρωγός και ήδη το πράττει με σημαντικά προγράμματα επιδότησης και με εξάντληση όλων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, που σίγουρα δεν θα καλύψουν το σύνολο των επιβαρύνσεων, όμως θα ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό τα ευπαθή νοικοκυριά. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν και σε άλλες πλην των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η σταθερότητα.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο