Την αισιοδοξία πως οι πολίτες στις προσεχείς εκλογές θα απαντήσουν με μία ψήφο και τρεις λέξεις εκφράζει, στη συνέντευξή της στο «Π» η υφυπουργός Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΖέττα Μακρή. Παράλληλα αναφέρεται στις εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου», τονίζοντας πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των παιδιών.

Είσαστε μία πολιτικός με ιδιαίτερες ευαισθησίες στα κοινωνικά ζητήματα. Τα όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα για την «Κιβωτό του Κόσμου» τι συναισθήματα σας προκαλούν; Τον γνωρίζατε τον π. Αντώνιο; 

Με αφορμή τις αποτρόπαιες πράξεις εις βάρος παιδιών και εφήβων, που αποκαλύπτονται καθημερινά, που μας βάλλουν από μέτωπα που ήταν υπεράνω πάσης υποψίας και μας σοκάρουν με την ωμότητα και σκληρότητά τους, αισθάνομαι ακόμα πιο βαριά την ευθύνη να μιλάω, από όπου υπάρχει βήμα, για την απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια, την ευημερία και την προστασία των παιδιών από κάθε είδους απειλές, βίαιες και κακοποιητικές συμπεριφορές και παραμέληση.

Το υπουργείο Παιδείας τάσσεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα της ενημέρωσης και της πρόληψης απέναντι σε φαινόμενα παιδικής και εφηβικής κακοποίησης, προωθεί και στηρίζει πρωτοβουλίες ως προς την προστασία και την ασφάλεια της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και την αποκάλυψη περιστατικών κακοποίησης.

Στη φαρέτρα μας έχουμε «όπλα», όπως η εισαγωγή των καινοτόμων «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική ευθύνη, η δημιουργία 1.100 οργανικών θέσεων για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς καιοι τακτικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πληρέστερη αντιμετώπιση φαινομένων βίας και κακοποιητικών συμπεριφορών και η θέσπιση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής.

Και απευθύνω ευρύ κάλεσμα και αγωνιώδη έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: «Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο για τα παιδιά μας».

Έχω στηρίξει το έργο της «Κιβωτού», το έργο που ευελπιστούσα ότι επιτελεί, και θα συνεχίζω να το στηρίζω. Ανταποκρίθηκα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, στηρίζω την προσφορά ιδρυμάτων και οργανισμών για την προστασία των παιδιών, όταν η οικογένεια αδυνατεί για οποιονδήποτε λόγο.

Πώς να φανταστεί κανείς ότι όλο αυτό το οικοδόμημα ήταν, τελικά, τόσο σαθρό και μπορεί να καταρρεύσει σε ένα λεπτό. Ευτυχώς, όμως, η αλήθεια πάντα βρίσκει τρόπο να θριαμβεύσει και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας, να μιλούν, να μη φοβούνται, να ζητούν βοήθεια και να αποκαλύπτουν κακοποιητικά βιώματα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρούνται και τα παιδιά μας πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

Πού πιστεύετε πως οφείλεται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, δεν κερδίζει δημοσκοπικούς πόντους; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει ως πολιτική να λέει «όχι» σε όλα και «ναι» στο τίποτα. Ανακαλύπτει, συνεχώς, ευθύνες του πρωθυπουργού πίσω από παγκόσμια προβλήματα. Σπέρνει διχασμό με λάσπη και απειλές. Όμως, «ο πολίτης μπορεί να διακρίνει μία καλή κυβέρνηση, που κάνει και λάθη, από μία λάθος κυβέρνηση», όπως εύστοχα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Νέα Δημοκρατία έχει να επιδείξει χειροπιαστό έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τη χώρα, να δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και να στηρίζει, διαρκώς, την κοινωνία με δράσεις και ενέργειες. Ακόμη, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να μειώνει φόρους, να ενισχύει το εισόδημα και να φέρνει νέες δουλειές. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιδείξει μόνο κλειστές τράπεζες, ένα αχρείαστο μνημόνιο και, φυσικά, ατέλειωτα ψέματα. Έχοντας, λοιπόν, βιώσει ο πολίτης δύο διαφορετικές τετραετίες, συγκρίνοντας την αλήθεια και τις πράξεις με τα συνθήματα και τις υποσχέσεις και βλέποντας τη θέση της χώρας άλλοτε και σήμερα, οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές θα απαντήσουν με μια ψήφο και με τρεις λέξεις: σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.

Έγιναν σημαντικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης, παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις που υπήρξαν. Ποιες είναι οι επόμενες μεταρρυθμίσεις;

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την ιδιότητά μου της υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιας για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή, είμαι υπερήφανη για τις καινοτομίες και τις μεταρρυθμίσεις που εισάγουμε και εφαρμόζουμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υλοποιώντας στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Οι πρωτοβουλίες μας για την αναβάθμιση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέχρι την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη Δια Βίου Μάθηση και την Ειδική Αγωγή, αλλάζουν την παιδεία στην πράξη. Εργαζόμαστε για την εδραίωση της σύγχρονης εκπαιδευτικής προοπτικής της χώρας, το αποδεικνύουμε μέσα από το σφιχτό νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο και τον κυβερνητικό προγραμματισμό, και προχωράμε.

Ιδιαίτερο ορόσημο της διαδρομής μας αποτελούν οι 25.000 διορισμοί εκπαιδευτικών σε μία διετία. Αποδεικνύουμε έμπρακτα την προτεραιότητά μας να εξαλείψουμε χρόνιες παθογένειες στη δημόσια εκπαίδευση και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Για εμάς, στόχος είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να αναπληρώνουν σε μία έκτακτη συνθήκη τους συναδέλφους τους μόνιμους και οι ανάγκες της εκπαίδευσης να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, της στήριξης των εκπαιδευτικών μας και της έμπρακτης αναγνώρισης του έργου τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα θέσουν, κατά προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, τόσο την αύξηση των απολαβών τους, μέσα από τον εξορθολογισμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και την επίλυση βασικών θεμάτων που τους απασχολούν, όπως του ζητήματος της στέγασής τους.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο