«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», δηλώνει ο βουλευτής Ηλείας, εξηγώντας πως κατά τη διακυβέρνησή του, παρά την επιμονή τρόικας και τραπεζών, η λαϊκή πρώτη κατοικία προστατευόταν.

Ο κ. Καλαματιανός κρίνει πως, στο δίλημμα «διακυβέρνηση με προοδευτική προγραμματική συμφωνία των δημοκρατικών δυνάμεων ή συνέχιση των σκληρών νεοφιλελεύθερων, ιδεοληπτικών και επικίνδυνων πολιτικών», ο λαός θα δώσει «πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας να βγει η κοινωνία όρθια από την πολυεπίπεδη κρίση».

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με βάρβαρες εικόνες που όλοι είδαμε από την τηλεόραση. Θα δούμε κι άλλες παρόμοιες εικόνες;

Η εικόνα της σπασμένης πόρτας και της εισβολής τα ξημερώματα στο σπίτι μιας χαμηλοσυνταξιούχου, για να της κάνουν έξωση από το μοναδικό της σπίτι, προκαλούν σοκ και ανατριχίλα.

Δυστυχώς, όμως, τέτοια θλιβερά γεγονότα συμβαίνουν, πλέον, καθημερινά. Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί έχουν ήδη δρομολογηθεί για φέτος και του χρόνου, πολλοί από τους οποίους είναι πρώτης κατοικίας.

Η αναλγησία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται. Παράλληλα αναδεικνύονται οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες της για το πώς φτάσαμε έως εδώ. Ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία δεν προβλέπει καμία προστασία πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε απώλεια και ρευστοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου των οφειλετών. Ταυτόχρονα, προκαλεί οργή το γεγονός ότι στελέχη της ΝΔ συμμετέχουν στο πάρτι κερδοσκοπίας.

Πώς αντιδρά και τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ευαίσθητο αυτό θέμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό όλων αυτών των ανυπεράσπιστων ανθρώπων που απειλούνται από τη λαίλαπα των «κόκκινων» δανείων.Κατά τη διακυβέρνησή του, παρά την επιμονή τρόικας και τραπεζών, η λαϊκή πρώτη κατοικία, το μοναδικό σπίτι μικρομεσαίου, προστατευόταν.

Μπροστά στη νέα φτωχοποίηση και στη λαίλαπα των «κόκκινων» δανείων,ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εδώ και καιρό μία ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αντικατάσταση του επαίσχυντου πτωχευτικού κώδικα με έναν νέο, που θα προβλέπει ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Παράλληλα θα εγγυάται την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Επίσης, απαιτείται ένας ουσιαστικός και δεσμευτικός για τις τράπεζες και τα funds εξωδικαστικός μηχανισμός.

Χρειάζονται η ρύθμιση χρεών και η διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Όπως επίσης και η θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων.

Κρίνετε πως οι υποκλοπές, σε συνδυασμό με θέματα οικονομίας και κοινωνικής αναταραχής, μπορεί να προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις,ακόμα και εκλογές, πολύ πριν από τον Μάιο;

Καθημερινά η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ένα σπιράλ γενικευμένης ακρίβειας. Με τις τεράστιες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενοίκια και υπηρεσίες, με την ενεργειακή κρίση να«γονατίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης και δημοσιογράφων, σε συνδυασμό με το ταυτόχρονο σκάνδαλο της προσπάθειας συγκάλυψης και συσκότισης, συνιστούν προσβολή στα συνταγματικά δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και μια πρωτοφανή, μεταπολιτευτική αντιδημοκρατική εκτροπή.

Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτά. Είναι η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, είναι τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα αδιαφάνειας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, είναι οι δεκάδες χιλιάδες προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί που απειλούν περιούσιες και πρώτες κατοικίες.

Κάθε ημέρα που περνάει, έρχεται και πιο κοντά το τέλος αυτής της ανεύθυνης και επικίνδυνης κυβέρνησης. Με τις εξελίξεις να προδιαγράφονται ραγδαίες, το σίγουρο είναι πως μετράμε αντίστροφα για την προσφυγή στην κάλπη. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία και τους πολίτες. Η πολιτική αλλαγή αποτελεί αναγκαιότητα.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα και να πείσει για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και με ποιους;

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως η πολιτική αλλαγή αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κοινωνική ανάγκη για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αυτή την ανάγκη μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση με όραμα και συνέπεια μπορεί να την υπηρετήσει. Βασικός πυλώνας και εγγυητής αυτής της διακυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σχηματιστεί μια ευρεία προοδευτική και δημοκρατική συμμαχία που θα βγάλει τη χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα που την έχει βυθίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το δίλημμα, λοιπόν, είναι συγκεκριμένο: Διακυβέρνηση της χώρας στα πλαίσια μιας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας των δημοκρατικών δυνάμεων ή συνέχιση των σκληρών νεοφιλελεύθερων,ιδεοληπτικών και επικίνδυνων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Και αυτή ακριβώς είναι η ιστορική ευθύνη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, για μια κυβέρνηση συνεργασίας, απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί της προσπάθειας να βγει η κοινωνία όρθια από την πολυεπίπεδη κρίση, δίνοντάς του την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο