O Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει πέσει από πολύ νωρίς στα «βαθιά» της πολιτικής. Σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών, κάνει λόγο για «σημάδια σήψης και παρακμής». Το κόμμα του χρησιμοποιεί, όπως λέει, μια έννοια για αυτά, «μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία».

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η προκήρυξη εκλογών είναι μονόδρομος. Θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός «φέρει το τεκμήριο της ενοχής», ωστόσο δεν αποκλείει το γεγονός η χώρα να έχει μπει στο στόχαστρο ξένων κέντρων. Αναφορικά με το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών κλείνει την πόρτα στην ΝΔ, αλλά «ανοίγει παράθυρο» σε μια συζήτηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις μόνο πριν τις εκλογές. Η εκτίμησή του, δε, για τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών είναι ότι η κυβέρνηση, αν μπορούσε θα τις έκανε και μέσα στο καλοκαίρι, για να μην ψηφίσουν οι νέοι.

Ο καταιγισμός αποκαλύψεων στην υπόθεση των υποκλοπών έχει δημιουργήσει μια άκρως τοξική ατμόσφαιρα και διάθεση αποστροφής των πολιτών. Πώς μπορεί να αναστραφεί αυτό το κλίμα;

Είναι σαφές πως όσα βλέπουμε και όσα αποκαλύπτονται αποτελούν σημάδια σήψης και παρακμής, χαρακτηριστικών δηλαδή αυτού που εμείς ονομάζουμε «μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία», άρα είναι προφανές πως είναι μια τοξική ατμόσφαιρα, ένας βούρκος, όπως είπε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόνο που αυτός επέλεξε να κυλήσει την πολιτική ζωή του τόπου σε αυτόν και ως εκ τούτου είναι δεδομένη η αποστροφή των πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι σοβαρά, πολύ σοβαρά κιόλας, ζητήματα Δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών. Ο μόνος τρόπος να αναστραφεί αυτό το κλίμα, συνεπώς, είναι η πλήρης διαλεύκανση των σκοτεινών αυτών υποθέσεων με οσμή παρακράτους και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πραγματικό υπεύθυνο όλων αυτών, τον κ. Μητσοτάκη, μέσα από την παραίτηση και την προκήρυξη εκλογών.

Έχετε μόνιμα στο στόχαστρό σας τον πρωθυπουργό. Ποια είναι τα στοιχεία που σας οδηγούν στη σκέψη ότι το Μαξίμου βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις;

Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν σωρεία στοιχείων πλέον από πληθώρα μέσων ενημέρωσης, πολλών εκ των οποίων και αρκετά φιλικών προς την κυβέρνηση. Πέραν τούτου η ίδια η PEGA από την ΕΕ θέτει μια σειρά από ζητήματα, ενώ και η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να συνδράμει στη διαλεύκανση των υποθέσεων κρυπτόμενη πίσω από το δήθεν απόρρητο συνιστούν τους επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες. Τέλος, εδώ υπάρχει πλέον και ένα προηγούμενο, από τη στιγμή που το Μαξίμου πιάστηκε με δική του ομολογία να παρακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, φέρει το τεκμήριο της ενοχής και όχι της αθωότητας για όλα αυτά και πρέπει να αποδείξει καθαρά και πειστικά πως δεν διασυνδέεται με την υπόθεση, όχι με επιχειρήματα του τύπου «πού να βρω τον χρόνο να τους παρακολουθώ», λες και θα το έκανε ο ίδιος προσωπικά.

Αποκλείεται το γεγονός η χώρα να είναι στο στόχαστρο ξένων κέντρων και συμφερόντων;

Δεν αποκλείεται τίποτα. Όμως ακόμα κι έτσι να είναι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις των παρακολουθούμενων, ποιανού ευθύνη είναι η προστασία των πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και επιχειρηματιών, από την παρακολούθηση ξένων κέντρων και συμφερόντων; Της κυβέρνησης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ΓιάνηςΒαρουφάκης έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του κατά την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές από τις γερμανικές και αμερικανικές υπηρεσίες, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε πέσει κι αυτός θύμα τέτοιων πρακτικών, όπως έχει αποδειχτεί στη συνέχεια. Όλα αυτά όμως δεν αναιρούν το γεγονός ότι τώρα έχουμε ένα «επιτελικό παρακράτος», αυτό της Μητσοτάκης Α.Ε., που είτε το ίδιο παρακολουθεί, είτε δεν αποτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την παρακολούθηση από άλλους, κακόβουλους τρίτους μέσα κι έξω από τη χώρα.

Στο πεδίο των πολιτικών συνεργασιών εκτιμάτε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορούσε να συνεργαστεί ξανά με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με ποιους όρους;

Προφανώς μια κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει υπό κανένα όρο και καμία προϋπόθεση. Όχι ότι και με τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι τέτοιο αρκετά πιθανό, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας αρνείται να συζητήσει επί πολύ συγκεκριμένων πολιτικών ρήξης με την ολιγαρχία, πριν από τις εκλογές. Εμείς ως ΜέΡΑ25 έχουμε δεσμευτεί στο Συνέδριό μας να συζητήσουμε πριν από τις εκλογές μόνο, ένα πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία πάνω σε 7+1 πολιτικές τομές, τις οποίες εμείς προκρίνουμε. Αν μια τέτοια διεργασία δεν πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές, καθαρά και σαφώς δηλώνουμε πως θα καταψηφίσουμε κάθε κυβέρνηση μετά από τις εκλογές, διότι μέσα στα «τριήμερα» προοδευτικό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία δεν μπορεί να υπάρξει, άρα ούτε και σχετική συνεργασία.

Πιστεύετε ότι οι εκλογές πλέον είναι πιο κοντά από τους χρόνους που δίνει το κυβερνητικό επιτελείο;

Θεωρούμε πως η κυβέρνηση, αν μπορέσει να πάει τις εκλογές προς το τέλος, ακόμα και το καλοκαίρι, θα το κάνει, για να ψηφίσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι νέοι γίνεται.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο