«Υπάρχουν δομές στην Ελλάδα με έναν εργαζόμενο,πώς θα λειτουργήσουν;»

Μιλώντας στο MEGA o υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχολίασε την ευθύνη που έχουν οι εισαγγελείς που χειρίζονται υποθέσεις παιδιών, από οικογένειες με προβλήματα, τα οποία τα «παρκάρουν» στις δομές φιλοξενίας των νοσοκομείων της χώρας.

«Καταρχάς, δεν γίνεται χωρίς αιτία η μεταφορά των παιδιών στα νοσοκομεία, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες δίνονται με μεγάλη ευκολία. Δίνονται για να προστατευτούν τα παιδιά καθώς υπάρχουν ενδοοικογενειακές συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την μεταφορά των παιδιών στα νοσοκομεία» είπε ο κ. Τσιάρας.

«Εξετάζονται από τους εξειδικευμένους γιατρούς για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει η δυσκολία της μεταφοράς τους, και έχει να κάνει με το ότι δεν έχει οργανωθεί αρκετά το σύνολο των δομών που θα φιλοξενήσει τα παιδιά στη συνέχεια. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα τόσο απλά, υπάρχουν περιστατικά τα οποία απασχολούν και την δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Όλα γίνονται με τον δέοντα σεβασμό και την δέουσα προσοχή στην ψυχική υγεία των παιδιών» συνέχισε.

Για τις εισαγγελικές αποφάσεις, σχολίασε πως, «υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αλλά οι εισαγγελικές αποφάσεις δεν παίρνονται με τόσο μεγάλη ευκολία, αντίθετα γίνεται με αίσθημα ευθύνης. Οι εισαγγελείς ανηλίκων βλέπουν τα θέματα και τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών. Έχουμε προτεραιοποίηση αυτό το ζήτημα της προστασίας των παιδιών. Πολύ σύντομα θα φέρουμε  το νομοσχέδιο που αφορά στην  αναμόρφωση των εταιρειών προστασίας ανηλίκων, που είναι δομές αρκετά παρωχημένες και πρέπει να αναμορφωθούν και για να επιτελούν ορθώς τον ρόλο για τον οποίο έχουν φτιαχτεί. Πολλές δομές δεν λειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης και της υποβάθμισης που υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι 18 οι δομές συνολικά στην Ελλάδα, και οι λειτουργικές και οι μη λειτουργικές. Υπάρχουν δομές στην Ελλάδα με έναν εργαζόμενο,πώς θα λειτουργήσουν;».