Νέα κυβέρνηση τον Μάιο

Με στόχο τον Μάιο του 2023 να έχουν διεξαχθεί και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις και η ΝΔ να έχει εκλεγεί εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση κινείται το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον εκλογικό σχεδιασμό που αποκαλύπτει το «Π», ο πρωθυπουργός επιθυμεί μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα να έχουν στηθεί οι κάλπες δύο φορές, έτσι ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

«Oι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων –όχι μηνών– προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λονδίνο, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Το συντομότερο διάστημα που δίνει το Σύνταγμα είναι 22 ημέρες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές εντολές μεταξύ των δύο κομμάτων.

Όλα δείχνουν Μάρτιο 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχουν κυκλώσει τις τρεις πρώτες Κυριακές του Μαρτίου,δηλαδή τις ημερομηνίες 5, 12 και 19. Με δεδομένο ότι το Πάσχα πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου, οι δεύτερες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η 19η Μαρτίου συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες καθώς ο νέος εκλογικός γύρος θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο δεν θεωρείται πιθανό, από τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες εκείνη την περίοδο επισκέπτονται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και δύσκολα θα κάνουν την ίδια διαδρομή δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, με τις τιμές των καυσίμων να κυμαίνονται στα 2 ευρώ. «Παραμένουμε πιστοί στο “εκλογές στο τέλος της τετραετίας” ή, τέλος πάντων, κοντά στο τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όσον αφορά τον Μάιο, που ήταν μέχρι πρόσφατα ο επικρατέστερος μήνας για τη διεξαγωγή των εκλογών, φαίνεται να μην έχει πλέον αρκετούς υποστηρικτές λόγω του τοξικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί ήδη με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το γεγονός ότι οι δεύτερες εκλογές έπρεπε να γίνουν τον Ιούλιο, καθώς τον Ιούνιο θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Τα ψηφοδέλτια 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δέχθηκε εισηγήσεις από κυβερνητικά στελέχη για εκλογές ακόμη και τον Ιανουάριο, ο ίδιος δεν φαίνεται να αλλάζει τον σχεδιασμό του. Άλλωστε υπάρχουν αρκετά ζητήματα που δεν επιτρέπουν να στηθούν κάλπες σε τόσο σύντομο διάστημα, όπως το γεγονός πως δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης θα πρέπει να έχουν έτοιμες τις «γαλάζιες» λίστες με τους υποψηφίους, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσουν στον πρωθυπουργό ο οποίος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ο εκλογικός σχεδιασμός προβλέπει πως μετά τα Θεοφάνια θα αρχίσει το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων για τους υποψηφίους, χωρίς να αποκλείεται για ορισμένα πρόσωπα να γίνουν κινήσεις ακόμα και πριναπό τα Χριστούγεννα. Ήδη μια σειρά από εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη έχουν ενταχθεί στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, αλλά και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία θα είναι υποψήφια για πρώτη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Α’ Θεσσαλονίκης. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν πως δεν θα ήταν εύκολο να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας μέσα στον χειμώνα, όταν η κυβέρνηση επιχειρεί με συνεχή μέτρα να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, που ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της κακοκαιρίας θα έχει περάσει, ενώ θα έχουν αποδώσει και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεχών αυξήσεων στα καύσιμα.

Ο δύσκολος «γρίφος» της (νέας) απογραφής 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις αρχές Μαρτίου, τότε δεν είναι βέβαιο πως οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τη νέα απογραφή, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στις εκλογικές περιφέρειες και προκαλεί πονοκέφαλο όχι μόνο στα κομματικά επιτελεία αλλά και στους υποψηφίους. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ανακοινώσει τον αριθμό των βουλευτών που θα βγάζει η κάθε εκλογική περιφέρεια.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, εάν οι εκλογές διεξαχθούν έως το τέλος Μαρτίου,υπάρχει η δυνατότητα να διενεργηθούν με την προηγούμενη απογραφή και όχι με την τελευταία.

Δηλαδή, αν ο πρωθυπουργός τις ανακοινώσει για τον Μάρτιο, τότε κατά πάσα πιθανότατα δεν θα ισχύσουν οι μεταβολές στις εκλογικές περιφέρειες. Αυτό είναι κάτι που βολεύει τους πάντες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική σε αρκετές περιπτώσεις, αφού αυξάνονται οι μονοεδρικές ενώ μειώνονται ορισμένες τριεδρικές οι οποίες γίνονται διεδρικές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πρωτοκλασάτοι υποψήφιοι (όλων των κομμάτων) να βρεθούν εκτός κούρσας.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο