Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να προηγείται μία μονάδα από τον πρωθυπουργό στο ερώτημα, που τέθηκε για πρώτη φορά, «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα θεσμών διαφάνειας». Και είναι το μόνο θέμα στο οποίο, σε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δείχνει να προηγείται.

Εντυπωσιακό βέβαια, αλλά και ανησυχητικό, αν σκεφθεί κάποιος τον βαθμό κακοποίησης των θεσμών επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τα πρόσωπα και τις μεθόδους τους. Αναμενόμενο όμως μέσα στον κυκεώνα πραγματικών και μυθιστορηματικά ψευδών σεναρίων για τις υποκλοπές και το γκεμπελικό «πες πες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υποτιθέμενη «χούντα του Μητσοτάκη» κ.λπ.

Είναι όμως έτσι; Πράγματι, ο Τσίπρας ανέκτησε ηθική υπεροχή; Η γενική εικόνα που αναδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Και ένα υπολογίσιμο μάλιστα ποσοστό, βάσει πάντα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αριστερών ψηφοφόρων, κεντροαριστερών και ενός πολύ μεγάλου ποσοστού κεντρώων, προς στους οποίους θέλει να απευθύνεται ο Τσίπρας, δεν συμμερίζεται κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστικά τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων και οι αριθμοί: Το 7% των αριστερών ψηφοφόρων, το 9% των κεντροαριστερών και το 33% των κεντρώων πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα θέματα θεσμών και διαφάνειας είναι καλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα!Πάνω-κάτω, αυτά είναι και τα ποσοστά αποδοχής που εισπράττει από αριστερούς, κεντροαριστερούς και κεντρώους και στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, στα εθνικά και εξωτερικά θέματα.

Από αυτά τα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων και τους «κρυφούς» αριθμούς, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι πολίτες–αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί– θα πάνε στις κάλπες με τη γενική αίσθηση ότι η σημερινή είναι μια καλή κυβέρνηση, που διορθώνει λάθη και θεσμικά ολισθήματα.Επίσης, μπορεί να συμπεράνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν πολλές πιθανότητες και μεγάλα περιθώρια να κερδίσουν ξανά το στοίχημα της θετικής ψήφου. Μα θα πουν κάποιοι τώρα ότι οι δημοσκοπήσεις είναι «στημένες».

Το υποστηρίζει εξάλλου και ο Τσίπρας αυτό, αλλά αποδέχεται τις δημοσκοπήσεις, όταν αναφέρονται στο τελευταίο «εύρημα» της υπεροχής του κατά μία μονάδα σε θέματα θεσμών και διαφάνειας. Βέβαια εντάξει, τα ίδια αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων παραλαμβάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στις δικές του μετρήσεις, αλλά ας το προσπεράσουμε. Άλλωστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και αν αμφισβητεί την αξιοπιστία των μετρήσεων, ποτέ δεν μας παρουσίασε μία δική του προς…αποκατάσταση της αλήθειας.

Και η αλήθεια είναι ότι όλες οι τελευταίες –προεκλογικές– δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Τα ίδια ακριβώς που έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις παραμονές των εκλογών του 2019, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε πάλι για «στημένες» μετρήσεις και αναμέτρηση «ντέρμπι».

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο