Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προχωρά σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Οργανισμού, προκειμένου να ενσωματώσει τα έσοδα και έξοδα που προκύπτουν ενόψει της ολοκλήρωσης της χρονιάς.

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκε και μια ακόμη τροποποίηση η οποία και προβλέπει την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ με 12,8 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Στις 24 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Στη σχετική δημοσίευση, ο ΕΟΠΥΥ  αναφέρει ότι αναζήτησε επιπλέον περίπου 95 εκατομμύρια, προκειμένου να καλύψει περισσότερες δαπάνες στον τομέα των υπηρεσιών υγείας.

Πάντως και σ’ αυτή την περίπτωση, η ενίσχυση προκύπτει από το επιπλέον clawback που επιβαρύνει τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας και διαφόρων άλλων ιατρικών σκευασμάτων και υλικών.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώνεται τις παρακάτω επιπλέον επιβαρύνσεις:

  • Clawback Διαγνωστικών, επιπλέον 30 εκατ. ευρώ και συνολικά για το έτος 274 εκατ. ευρώ
  • Clawback Ιδιωτικών Κλινικών, επιπλέον 25,1 εκατ. ευρώ και συνολικά για το έτος 226,6 εκατ. ευρώ
  • Clawback Φυσικοθεραπευτών, επιπλέον 953 χιλ. ευρώ και συνολικά για το έτος 14,7 εκατ. ευρώ
  • Clawback Συμπληρωμάτων Ειδικής Διατροφής, επιπλέον 914 χιλ. ευρώ και συνολικά για το έτος 14,5 εκατ. ευρώ
  • Clawback Υγειονομικού Υλικού, επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ και συνολικά για το έτος 45,7 εκατ. ευρώ
  • Clawback Πρόσθετης Περίθαλψης, επιπλέον 4 εκατ. ευρώ και συνολικά για το έτος 35,4 εκατ. ευρώ.

Μόνο από αυτές τις κατηγορίες παρόχων υγείας και προμηθευτών, ο ΕΟΠΥΥ ζητά για το 2022 επιστροφές μέσω clawback της τάξης των 610 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προσεγγίζει το 50% των αποζημιώσεων που καλύπτει ο οργανισμός. Επί της ουσίας δηλαδή ζητείται από το ΕΟΠΥΥ να αποδώσει μόνο τα μισά απ’ όσα ζητούν οι συνεργαζόμενοι ιδιώτες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το 2022 εκτιμάται πως θα κλείσει με τα έξοδα να διαμορφώνονται στα 8,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα για την κάλυψη των εξόδων αυτών σημαντική είναι η συμβολή του rebate και clawback που εισπράττει ο οργανισμός από τις εταιρείες που αναφέραμε παραπάνω καθώς και από ιδιώτες. Συγκεκριμένα τα εκτιμώμενα έσοδα για το 2022 από τις επιβαρύνσεις rebate και clawback θα φτάσουν στα 2,4 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι 1 στα 4 ευρώ (27%) που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ προέρχεται από τους ιδιώτες φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.

Βέβαια δεν είναι μια καινούργια τακτική αυτό καθώς τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται συνεχώς. Όμως το πρόβλημα, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς διογκώνεται. Επίσης στη συγκεκριμένη τροποποίηση διαπιστώνεται πως τα έσοδα δεν φτάνουν πια και η χρονιά θα κλείσει με 200 εκατ. ευρώ έλλειμα.