Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις επτά αλλαγές που φέρνει στην ΕΥΠ και το καθεστώς άρσης απορρήτου των επικοινωνιών στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ξεκίνησε.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικό, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε, να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπε πως δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να θολώσει τα νερά.

Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται πως τον παρακολουθούμε.

Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;

Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους». Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους. Αν έκανα μήνση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε. Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα. Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο  δημοσιογραφικός υπαίτιος.

Αναγνωρίζουμε πως η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος.

Έχουμε θεμελιώδη διαφορά κύριε Τσίπρα. Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική υπηρεσία. Είμαστε χώρα με εθνικούς κινδύνους και απαιτούμε από την ΕΥΠ να αναλάβει δράσει στα καθορισμένα πλαίσια δράσης της. Η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί εργαλεία νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη.

Επί ημερών σας κύριε Τσίπρα έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα».