Ομαδικά πυρά από τα κόμματα της ελάσσονας αντιπολίτευσης, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενισχύει τις δυνατότητες του κράτους να παρακολουθεί, να καταστέλλει αλλά και να χειραγωγεί τον λαό, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα την καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του και την αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται «αυτό που υπηρετεί το νομοσχέδιο της ΝΔ. Δηλαδή, να διαμορφωθεί ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο μαζικής και προληπτικής κρατικής παρακολούθησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε πως: «Ο συνολικά αντιλαϊκός χαρακτήρας όλου αυτού του πλαισίου δεν κρύβεται, όσο κουρνιαχτό κι αν σηκώσετε, περιορίζοντας τη συζήτηση, μόνο σε ορισμένες από τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του. Για παράδειγμα, γίνεται πολύς λόγος για τη «δεύτερη υπογραφή» εισαγγελέα. Αλλά κουβέντα όμως, ότι αυτή θα μπαίνει κάτω από ένα απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο και έτσι θα το “επισφραγίζει”, απλά θα το νομιμοποιεί.

Για συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και για απαξίωση των μικρότερων κομμάτων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, ενώ αναφερόμενος στην ένταση που είχε προηγηθεί μίλησε για «πολιτικό χουλιγκανισμό». Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στη κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους ότι μετέτρεψαν την ΕΥΠ από «εθνική υπηρεσία» σε «κυβερνητική» και εργαλείο παρακολούθησης των πολιτικών τους αντιπάλων τους.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου υποστήριξε πως «περιλαμβάνει πολλές αστειότητες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ο όρος «εθνική ασφάλεια» είναι ασαφής. Η ενημέρωση του παρακολουθούμενου θα γίνεται από την υπηρεσία, τρία χρόνια μετά την ημερομηνία παύσης της παρακολούθησης. Τα στοιχεία, δε, της παρακολούθησης θα καταστρέφονται στο εξάμηνο», τόνισε και ανέφερε τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για το πως «πρέπει να λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα» για να είναι αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, «χρειάζεται ουσιαστική εκπαίδευση, αυστηρά κριτήρια επιλογής, υψηλή νοημοσύνη, ευστροφία, αποφασιστικότητα, αδιστακτικότητα, ικανότητα στην παραπλάνηση και «να είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για την Ελλάδα και όχι για τον όποιο πρωθυπουργό».

Από την πλευρά του, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών» υποστηρίζοντας ότι «νομοθετεί την ανομία και το παρακράτος παρακολουθήσεων με νόμο για την ΕΥΠ».

«Όταν δεν γαζώνονται από τα όπλα των Μητσοτακικών ταγμάτων ασφαλείας, οι ”ζωές των άλλων” θα κρυφακούγονται από το Μητσοτακικό παρακράτος παρακολουθήσεων που σήμερα παγιώνει με νέο νόμο η ”Μητσοτάκης ΑΕ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε:

«Τέσσερις μήνες από τότε που πιαστήκατε με το ακουστικό στο αυτί να κρυφακούτε τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχετε τολμήσει να παρουσιάσετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία μια τοσοδούλα εξήγηση, ένα έστω υποτυπώδες σκεπτικό γιατί τον παρακολουθούσατε».

Όπως είπε, ο κ. Βαρουφάκης, «κάθε άρθρο του νόμου έχει μόνο στόχο, να δίνει νέα, νομιμοφανή πρόσβαση στις παρακολουθήσεις των πολιτών από το παρακράτος της ΕΥΠ».