Οι υγειονομικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, προσπαθούν να  θέσουν υπό έλεγχο την «τριδημία» – τον συνδυασμό, δηλαδή, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), της λοίμωξης Covid-19 και της γρίπης.

Σύμφωνα με τον «Guardian», τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα RSV σε παιδιά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα γεγονός που προβληματίζει έντονα την ιατρική κοινότητα. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των αεραγωγών), από την οποία νοσούν πολλά παιδιά, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ορισμένες χώρες έχουν βιώσει σε ασυνήθιστα πρώιμο στάδιο αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλές εισαγωγές σε παιδιατρικά νοσοκομεία στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

«Με τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και την κυκλοφορία και άλλων παθογόνων του αναπνευστικού στην υγεία των πολιτών, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η νέα χειμερινή περίοδος», επισημαίνει η κοινή δήλωση του Eυρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), εξέδωσε  δήλωση τον περασμένο μήνα, καθώς ο ιός RSV επιβαρύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Ουρουγουάη και ΗΠΑ, με παιδιά και βρέφη κάτω του ενός έτους να είναι πιο ευάλωτα στη νόσο.

Η «τριδυμία» με κορωνοϊό, RSV και γρίπη, σημαίνει κακά μαντάτα για τους θαλάμους νοσοκομείων για ενήλικες: ακόμη και σε μία φυσιολογική χρονιά, υπολογίζεται ότι 60.000 έως 120.000 ηλικιωμένοι διακομίζονται στο νοσοκομείο ενώ 6.000 έως 10.000 από αυτούς πεθαίνουν από επιπλοκές του αναπνευστικού σιγκυτιακού ιού (RSV) μόνο στις ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη απειλή της «τριδημίας» αφορά τα παιδιά. Ο «RSV» είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, αλλά είναι η κύρια αιτία πνευμονίας και βρογχιολίτιδας σε βρέφη.
Σε όλο τον κόσμο, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) ευθύνεται για περίπου 3,6 εκατομμύρια εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία και περισσότερους από 100.000 θανάτους σε παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο. Ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες, ένα στα 56 μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους και δεν έχουν προβλήματα υγείας, θα νοσηλευτεί με σοβαρά συμπτώματα του ιού RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπισή του, αλλά όσοι αναπτύσσουν σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να υποστηριχθούν με συμπληρωματικό οξυγόνο, ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Κατά συνέπεια, η επάρκεια κλινών σε ΜΕΘ είναι απαραίτητη, επισημαίνει η καθηγήτρια Καρίσα Φ. Ετιέν.

Πάντως, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός «RSV» είναι o πιο προβληματικός, γεγονός που ασκεί πίεση τους παιδιατρικούς θαλάμους, και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθιστώντας δύσκολη τη φροντίδα παιδιών η ζωή των οποίων κρέμεται από μία κλωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περασμένη εβδομάδα, γιατροί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Γερμανία προειδοποίησαν ότι οι παιδιατρικές μονάδες βρίσκονταν σε οριακό σημείο μετά την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων του ιού RSV και την έλλειψη νοσηλευτών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η αύξηση των κρουσμάτων του ιού RSV στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, θα μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση της παιδικής θνητότητας, κάτι που είναι αβέβαιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, σε χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι απρόβλεπτες αυξήσεις του αριθμού κρουσμάτων του ιού RSV θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Εν τω μεταξύ, μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και πιθανόν σε περιοχές του κόσμου όπου τα ποσοστά εμβολιασμού και η ανοσία είναι χαμηλά, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας. Η επίτροπος σημείωσε ότι η πανδημία της COVID19 δεν έχει τελειώσει, όμως δεν αποτελεί απειλή για τις κοινωνίες.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», επισήμανε η Στέλλα Κυριακίδου. Επίσης υπογράμμισε την αλληλεγγύη που έχουν δείξει τα κράτη-μέλη, ενώ εστίασε στο γεγονός ότι «τα εμβόλια παραμένουν το καλύτερο εργαλείο» μας για να μείνουν «οι πολίτες της ΕΕ ασφαλείς» και να προστατευτούν τα εθνικά συστήματα υγείας και οι οικονομίες.