Δε θα πάρει μέρος σήμερα στη σύνοδο ΕUMED-9, η οποία θα αρχίσει στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) στο Αλικάντε της Ισπανίας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι .

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Μελόνι, εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και στο Αλικάντε θα την αντικαταστήσει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Στο περιθώριο της Συνόδου στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, επρόκειτο να συναντηθεί με την Τζόρτζια Μελόνι, αλλά λόγω της ασθένειάς της, αυτό δεν καθίσταται δυνατό.

Η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε από τα ξημερώματα για την ασθένεια της Μελόνι και την ακύρωση της συμμετοχής της στη MED-9, με οικοδεσπότη τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κα. Μελόνι, θα επαναπρογραμματιστεί. Εντός της επόμενης εβδομάδας (15 Δεκεμβρίου) εξάλλου, είναι προγραμματισμένο το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου πιθανώς, εάν η Τζόρτζια Μελόνι έχει αναρρώσει, να προέκυπτε νέα ευκαιρία για συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός, συμμετέχει κανονικά στη σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Πρόκειται για την 9η κατά σειρά συνάντηση κορυφής, η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος του Σεπτεμβρίου ωστόσο είχε αναβληθεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό λόγω COVID.

Οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στη βάση τριών θεματικών: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη, η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη Νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.