Νέα αποκαλυπτήρια για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Όσοι περίμεναν ότι η μάχη των δύο πολιτικών αρχηγών Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή, με θέμα το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, θα ήταν μία ευκαιρία για να πάρει αντιπολιτευτικούς πόντους ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα έπεσαν έξω. Πόσο μάλλον όταν εδώ και έναν μήνα, κάθε εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε επίκαιρες ερωτήσεις για τις υποκλοπές και ζητούσε να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας ελπίδες σε φίλους και οπαδούς του κόμματος ότι έχει εκπλήξεις στο «οπλοστάσιό» του που θα στριμώξουν τον πρωθυπουργό.

Κακή παρουσία

Τελικά, ήταν ίσως από τις κακές κοινοβουλευτικές παρουσίες του Αλέξη Τσίπρα, όπου κατέφυγε σε κατηγορίες χωρίς ούτε ένα νέο στοιχείο, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό να καταθέσει μήνυση εάν θίγεται από τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη. Θυμίζουμε ότι η εφημερίδα του,«Documento», είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρακολουθούσαν τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Ένα δημοσίευμα που το υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο ή μαρτυρία, παρόλο που –όπως ειπώθηκε στη Βουλή– είναι παρακινδυνευμένο, αφού ο ΑΓΕΕΘΑ είναι ένας επιτελικός στρατιωτικός ρόλος που αποκτάει ευαίσθητη σημασία ενόψει των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Χωρίς στοιχεία

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να αναλωθεί σε ένα κατηγορητήριο με ευθεία κατεύθυνση στον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι είναι ο εγκέφαλος των υποκλοπών είτε μέσω ΕΥΠ είτε με το λογισμικό Predator, χωρίς στοιχεία και χωρίς ουσία. Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι ούτε καν πρόταση δυσπιστίας δεν έκανε αφού είχε τέτοιο κατηγορητήριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στη Βουλή ήρθε για επικοινωνιακή φιέστα και μόνο. Και δεν ολοκλήρωσε καν τη δευτερομιλία του, ερμηνεύοντας λάθος τον κανονισμό της Βουλής…

Εκτεθειμένος

Διότι, κατά τη ροή της συζήτησης, στριμώχτηκε ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό όταν του ζητήθηκε να πει εάν ήξερε για τις νόμιμες παρακολουθήσεις των υπουργών του Πιτσιόρλα-Σαγιά (κάτι που παραδέχτηκε σε δεύτερο χρόνο παλαιότερα, ενώ είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν παρακολουθούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο). Παράλληλα, δεν έδωσε καν απαντήσεις γιατί, ενώ προκήρυξε εκλογές το 2019 μετά τις ευρωεκλογές, άφησε ανοικτή τη Βουλή για να περάσει νέο, ευνοϊκότερο Ποινικό Κώδικα, κάνοντας πλημμελήματα την παρακολούθηση με κακόβουλα λογισμικά κ.ά.

Ήθελε «νέο» 2008

Όπως επίσης, αναλύοντας το κρίσιμο θέμα των Ρομά, ο πρωθυπουργός τόνισε τη χυδαιότητα της δήλωσης του Αλ.Τσίπρα («Εάν κλέβεις τα σπίτια των ανθρώπων, μέσω των τραπεζών και των funds, μπορεί να γίνεις και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Εάν, όμως, κλέψεις 20 ευρώ βενζίνη, μπορεί να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι»). Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες 2008, όταν είχε εκμεταλλευτεί πολιτικά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Άλλωστε, είναι άλλο θέμα η πράξη του αστυνομικού που ελέγχεται και άλλο η παραβατική συμπεριφορά των Ρομά, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους.

Θεσμική η παρουσία του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν τη θεσμική αντιπολίτευση που έκανε το ΠΑΣΟΚ διά του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος, παρόλο που ήταν επικριτικός και σκληρός, δεν προσέφυγε σε λαϊκισμούς, ακρότητες και ευθείες κατηγορίες, γι’ αυτό και κέρδισε πόντους. Άλλωστε, εάν είναι κάτι νέο που έδωσε η κοινοβουλευτική συζήτηση της Πέμπτης, είναι το δημοσίευμα των «NYTimes» σχετικά την άδεια που δόθηκε από το ΥΠ.ΕΞ. για την εξαγωγή του Predator της εταιρείας Intellexa σε ξένη χώρα. Βέβαια, να πούμε ότι πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος η λειτουργία των λογισμικών hacking και η εμπορία τους δεν ήταν παράνομες…

Απέτυχε να πάρει πόντους

Πάντως, κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δύο ευκαιρίες για παραγωγική αντιπολίτευση. Τη μία, που ήταν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ,ουσιαστικά τη σπατάλησε χωρίς να κερδίσει τίποτα. Η δεύτερη είναι στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Θα πρέπει να πούμε, όμως, ότι δεν είναι προνομιακή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς τα νούμερα ευνοούν την κυβέρνηση (μείωση ανεργίας, ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ρεκόρ εξαγωγών, αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, επενδύσεις κ.ά.). Και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπερτερούν.

Γι’ αυτό στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλωθεί στα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, τα οποία, ωστόσο, είναι μαχητά από τη στιγμή που ο πληθωρισμός μειώνεται και το «καλάθι του νοικοκυριού» δείχνει να έχει απτά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του Προϋπολογισμού πιστεύεται ότι θα είναι από τις τελευταίες –αν όχι η τελευταία– κοινοβουλευτική μάχη Μητσοτάκη- Τσίπρα, μιας και πλέον θα μπαίνουμε σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς προεκλογικής μάχης.

 

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο