Το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ είναι «πολύ σοβαρό» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερα άτομα που φέρονται να έλαβαν χρήματα και δώρα από το Κατάρ, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι «η αξιοπιστία της Ευρώπης» διακυβεύεται λόγω των καταγγελιών, τις οποίες ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές».

Βέλγοι ερευνητές εξετάζουν τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μοίρασε μετρητά και δώρα σε αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Οι εισαγγελείς έκαναν έρευνα σε 16 σπίτια και κατέσχεσαν ποσά με μετρητά στις Βρυξέλλες την Παρασκευή στο πλαίσιο της έρευνας.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους την Κυριακή. Μεταξύ αυτών και η Εύα Καϊλή όπως έχει γίνει γνωστό από χθες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι έθεσε την κυρία Καϊλή σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά της μετά τις εξελίξεις με την έρευνα σε βάρος της.

«Οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί», δήλωσε Φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας ότι προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η κ. Μπέρμποκ δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς έφθανε για μια συνάντηση με τους ομολόγους της στην ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα: «Πρόκειται για ένα απίστευτο περιστατικό που πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως με την πλήρη ισχύ του νόμου. Πρόκειται για την αξιοπιστία της Ευρώπης, οπότε αυτό πρέπει να μας κάνει να πάρουμε μέτρα».

Ο κ. Μπορέλ δήλωσε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση: «Σίγουρα τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Είμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα που σίγουρα με ανησυχούν και εμένα ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney δήλωσε ότι η είδηση ήταν «επιζήμια». «Πρόκειται για ένα σκάνδαλο γύρω από το οποίο πρέπει να αποκαλύψουμε την αλήθεια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί».

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky δήλωσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο κάθε περιστατικό διαφθοράς».

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η πίεση για τη διατήρηση καλών δεσμών με το Κατάρ αυξάνεται καθώς η ήπειρος οδεύει προς έναν χειμώνα ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα επί μιας πρότασης για την παράταση των ταξιδιών χωρίς βίζα στην ΕΕ για το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν και τον Ισημερινό.

Ορισμένοι πολιτικοί πρότειναν να αναβληθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία. Άλλοι ζήτησαν να διεξαχθεί συζήτηση τα περιστατικά διαφθοράς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει και τα δύο αιτήματα σε συνεδρίαση το απόγευμα της Δευτέρας.

Πηγή: iefimerida.gr