«Κανένας συμπολίτης δεν μένει απροστάτευτος», δηλώνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Π», μάς μιλάει για τη συνοχή της ΝΔ αλλά και για τα χόμπι του, την οικογένειά του και για τους σημερινούς 40άρηδες.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σύντομο σχόλιο για τη βραδιά των εγκαινίων του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς»…

Στα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» εστάλη ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Νέας Δημοκρατίας ενώπιον της μεγάλης επερχόμενης μάχης των εθνικών εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και στελέχη με την εμβέλεια του Αντώνη Σαμαρά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μία ακόμη φορά, ώστε η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τη μάχη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι ξανά πρωθυπουργός!

Εκλέγεστε στην Περιφέρεια της Β’ Δυτικής Αττικής, μια δύσκολη και απαιτητική εκλογική περιφέρεια. Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που σας μεταφέρουν οι συμπολίτες σας;

Η Δυτική Αττική αποτελεί πράγματι μία απαιτητική εκλογική περιφέρεια. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε πως η περιοχή διαθέτει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.Η κυβέρνηση, αυτά τα τρία και πλέον χρόνια, υλοποιεί για τη Δυτική Αττική παρεμβάσεις με γνώμονα και στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Τι αφορούν αυτές οι παρεμβάσεις;

Οι παρεμβάσεις αφορούν όλους τους τομείς, όπως έργα υποδομών που έλειπαν από την ευρύτερη περιοχή τόσα χρόνια, αλλά και την επίλυση καίριων ζητημάτων που σχετίζονται με την εθνική μας οικονομία, όπως είναι η διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οι συμπολίτες μας και κάτοικοι της Δυτικής Αττικής βλέπουν να υλοποιούνται έργα και παρεμβάσεις που υπηρετούν τον εθνικό σχεδιασμό, αλλά ταυτόχρονα αποτελούσαν και δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σάς έριξε από την αρχή στα… βαθιά, υπό την έννοια ότι σας όρισε υφυπουργό Δικαιοσύνης. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη μέχρι σήμερα υπουργική θητεία σας;

Θα σας πω… Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μού έκανε την ιδιαίτερη τιμή να αναλάβω το «χαρτοφυλάκιο» ενός πολύ κρίσιμου και ευαίσθητου τομέα, όπως είναι τα θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχουν δύσκολες στιγμές, αλλά απαιτητικές καταστάσεις! Και με τέτοιου είδους καταστάσεις ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό αποτελεί για εμάς τη μεγαλύτερη πρόκληση και τη δυσκολότερη αποστολή που οφείλουμε να φέρουμε εις πέρας!

Όλο αυτό το διάστημα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιείται μία σημαντική προσπάθεια, η οποία αποτυπώνεται στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που λαμβάνονται με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Άλλωστε, η εύρυθμη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης συνιστούν ασφαλή δείκτη για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Από πού αντλείτε δύναμη στις δυσκολίες της ζωής;

Όλες οι δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας αντιμετωπίζονται, εάν έχεις δίπλα σου πραγματικούς φίλους και ανθρώπους που σε αγαπούν. Και νιώθω ιδιαίτερα ευλογημένος, γιατί στην καθημερινότητά μου περιβάλλομαι από τέτοια άτομα.

Δύναμη καταφέρνω και αντλώ, επίσης, μέσα κι από τις καθημερινές επαφές που έχω με τους συμπολίτες μου στη Δυτική Αττική.

Ποιο ήταν το πρώτο μέλημά σας όταν αναλάβατε υπουργικό χαρτοφυλάκιο;

Από την πρώτη στιγμή, στο επίκεντρό μας –σε αγαστή και διαρκή συνεργασία με τον υπουργό κ. Τσιάρα– βρίσκεται η προστασία των ανήλικων θυμάτων και των γυναικών απέναντι σε φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία και τα ειδεχθή εγκλήματα, καθώς και η περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Το μήνυμα ήταν και παραμένει ξεκάθαρο: Κανένας συμπολίτης μας δεν μένει απροστάτευτος!

Κατάγεστε από πολιτική οικογένεια;

Όχι, δεν προέρχομαι από κάποια «παραδοσιακή» πολιτική οικογένεια. Θεωρώ ότι απαραίτητα στοιχεία για να εμπλακεί κάποιος με την πολιτική δεν είναι αυτά, αλλά η διάθεση, η επιθυμία για προσφορά και να έχει κανείς μια πολιτική ιδεολογία που θα μπορεί να την υπερασπίζεται τεκμηριωμένα με τον λόγο και τα γραπτά του.

Ανήκετε στη νέα γενιά των 40άρηδων. Η δική σας γενιά θεωρείτε πως είναι πολιτικοποιημένη ή πως απαξιώνει την πολιτική;

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, είτε μιλάμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε για την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εμπέδωση και την ανάδειξη της Δημοκρατίας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όσο και ως πρωθυπουργός, έδειξε με έμπρακτο τρόπο την εμπιστοσύνη του στη νέα γενιά.

Ωστόσο, η αποστασιοποίηση από την πολιτική αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα, που πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά.

Υπάρχει ζωή εκτός των υπουργικών καθηκόντων;

Το πρόγραμμά μου είναι αρκετά βεβαρημένο αυτό το διάστημα, ωστόσο προσπαθώ να «ξεκλέβω» λίγο χρόνο –όποτε μπορώ– για να τον αξιοποιώ δημιουργικά.

Υπάρχει χρόνος για τους φίλους ή για κάποιο χόμπι;

Ο αθλητισμός και κυρίως η αντισφαίριση αποτελεί για εμένα μια μεγάλη αγάπη, παράλληλα και με τα άλλα σπορ (μπάσκετ, ποδόσφαιρο) που έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ –όποτε είναι εφικτό κάθε Σαββατοκύριακο– στα γήπεδα της Δυτικής Αττικής.

Υπάρχει κάτι που στερηθήκατε από τον προσωπικό σας χρόνο τα τρία τελευταία χρόνια που είστε υφυπουργός;

Όταν αναλαμβάνει κανείς τόσο σημαντικά καθήκοντα και ένα απαιτητικό «χαρτοφυλάκιο», δεν υπάρχει χώρος για «παράπονα» και «γκρίνια» σχετικά με τον προσωπικό χρόνο.

Αισθάνομαι πλήρης και απόλυτα ικανοποιημένος, παρατηρώντας εκ των έσω τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στην περιοχή μου, τη Δυτική Αττική.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να κλιμακώνεται η παραβατικότητα των ανηλίκων. Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει για την προστασία της ανηλικότητας; Ποιες είναι οι σημαντικότερες από αυτές;

Η προστασία της ανηλικότητας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές που έγιναν τον Νοέμβρη του 2021 στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είχαν βασικό άξονα την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων. Ενδεικτικά, θεσπίστηκε το αδίκημα του βιασμού ανηλίκου, το οποίο δεν προβλεπόταν στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, με μοναδική ποινή την ισόβια κάθειρξη. Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και διευρύνθηκαν τα ηλικιακά όρια για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων. Παράλληλα, άλλαξε ο χρόνος παραγραφής για τα ίδια αδικήματα. Τέλος, η δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων γίνεται, πλέον, αυτεπάγγελτα. Προηγουμένως, οι πράξεις αυτές διώκονταν κατόπιν εγκλήσεως, δηλαδή εντός προθεσμίας τριών μηνών, με αποτέλεσμα η προθεσμία αυτή να κρίνεται ως ασφυκτική για την καταγγελία των ανωτέρω πράξεων.

Πρόσφατα αυστηροποιήσατε το ποινικό σκέλος για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων…

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ειδικό σκέλος ποινικού μητρώου για σοβαρά εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027,το οποίο παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.

Τον Ιούνιο του 2021 εκκίνησε η υλοποίηση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μία κομβική πρωτοβουλία ήταν και η λειτουργία –για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2021– του «Σπιτιού του Παιδιού», ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου όπου, παρουσία ειδικάεκπαιδευμένουπαιδοψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου,γίνεται η εξέταση ως μάρτυρα του ανήλικου θύματος. Τέλος, για πρώτη φορά προβλέφθηκαν υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια για δικαστικούς λειτουργούς για τα δικαιώματα των ανηλίκων και τις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης.

Οι παραπάνω δράσεις μας, μάλιστα, αποτυπώνονται και σε διεθνείς αξιολογήσεις της χώρας. Με βάση τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης,για το 2022 η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και πλέον βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους δείκτες που σχετίζονται με τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία.

Έχετε λάβει άλλες πρωτοβουλίες στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Προχωρήσαμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, των θυμάτων εγκληματικών πράξεων καθώς και για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Υλοποιούμε δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Βελτιώσαμε την προσβασιμότητα στα δικαστικά κτίρια ενώ, παράλληλα, ελήφθησαν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων στο πεδίο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Επίσης, καταρτίστηκε ο οδηγός για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος, ο οποίος τυπώθηκε και σε γραφή Braille, και συνάψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας για την υποστήριξη των θυμάτων εγκληματικών πράξεων και τη σύσταση και λειτουργία ειδικής ομάδας εργασίας για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο