Ο κ. Μητσοτάκης, «αφού κρύφτηκε για πέντε συνεχείς εβδομάδες από τη Βουλή», τελικά «εμφανίστηκε και, αντί να δώσει απαντήσεις, τράπηκε σε άτακτη φυγή επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την ενοχή του», υποστηρίζει ο Γιάννης Αμανατίδης.

Παράλληλα, δηλώνει ότι «οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνονται αποδεκτές και πλειοψηφικό ρεύμα, πλέον, στην κοινωνία».

Ο σοβαρός τραυματισμός ενός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη κάλυψε όλη την πολιτική επικαιρότητα. Κρίνετε πως πρόκειται για αστυνομική αυθαιρεσία και ποιες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας;

Πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, όταν μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες.Τα γεγονότα αυθαιρεσίας και βίας, που πολλαπλασιάζονται, δεν μπορεί να αποτελέσουν «κανονικότητα» και δεν μπορεί να ευλογούνται από κανέναν, πολύ περισσότερο να είναι πολιτική επιλογή. Η αντιμετώπιση των αιτιών (ελλιπής εκπαίδευση, υποστελέχωση, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, τρόπος πρόσληψης, ανοχή κ.ά.) θα πρέπει να είναι η αυτονόητη επιλογή μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σπέρνει μίσος και διχασμό.Επιχειρεί επικίνδυνη ταύτιση με το 2008» φανερώνουν όχι μόνο αγνόηση της πραγματικότητας, αλλά και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Καμία βέβαια σκέψη ή ευαισθησία για ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

ΕΥΠ – «παραθεσμικό παράκεντρο παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων,επιχειρηματιών, και δικαστών», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Κρίνετε πως οι υποκλοπές αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης;

Η αποκαλυπτική συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις εξελίχθηκε σε πραγματικό «Βατερλώ» για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος,αφού κρύφτηκε για πέντε συνεχείς εβδομάδες από τη Βουλή, αρνούμενος να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε και, αντί να δώσει απαντήσεις, τράπηκε σε άτακτη φυγή,επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την ενοχή του.Κατέφυγε στον διχασμό, την πατριδοκαπηλία, χωρίς να απαντήσει στα ερωτήματα αν παρακολουθούνταν ή όχι από την ΕΥΠ ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε για ακόμη μια φορά μόνος και απομονωμένος από όλη την αντιπολίτευση, να υπερασπίζεται ένα νομοσχέδιο περαιτέρω συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, και με το οποίο έχουν διαφωνήσει ή έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις η ΑΔΑΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, το σύνολο του νομικού κόσμου.

Τι θεωρείτε αναγκαίο να γίνει;

Η βελτίωση του νομικού πλαισίου επιβάλλει:

α) Να οριστεί η εθνική ασφάλεια με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

β) Να αποσυρθεί το άρθρο για την τριμελή επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει για την ενημέρωση των θιγομένων, και για την τριετία.

γ) Να επανέλθει η προτέρα κατάσταση πραγμάτων, όπως είχε πριν από την 31η Μαρτίου 2021, όταν ο κ. Μητσοτάκης έφερε τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους.

δ) Να οριστεί σαφώς ότι το καθήκον εχεμύθειας, το λεγόμενο απόρρητο, δεν είναι αντιτάξιμο πρώτον στην ΑΔΑΕ, δεύτερον στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας Βουλής και τρίτον στην Εξεταστική Επιτροπή.

ε) Να μπει ειδική αιτιολογία στη διάταξη της εισαγγελέως για λόγους εθνικής ασφάλειας.

στ) Να καταργηθεί η αίτηση ως προϋπόθεση της ενημέρωσης των θιγομένων. Όταν δεν υφίσταται λόγος εθνικής ασφάλειας, πλέον ο θιγόμενος πρέπει να μαθαίνει ότι παρακολουθήθηκε.

Υποκλοπές και ακρίβεια φέρνουν στην ίδια πολιτική όχθη ολόκληρη την Κεντροαριστερά. Έχει πέσει ο σπόρος μιας προοδευτικής διακυβέρνησης;

Ο σπόρος αυτός βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας. Μπορεί να μη συναντάται και να μην αντανακλάται στην επικοινωνιακή τηλεοπτική μας πραγματικότητα, τρέφεται όμως κι αναπτύσσεται μέσα στον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και τους συνταξιούχους, που δεν ξεχνούν πως ένας καλύτερος κόσμος για αυτούς και τα παιδιά τους είναι εφικτός.

Οι εικόνες από την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο την επιδότηση της αισχροκέρδειας, δεν αντέχουν άλλο τις γαλάζιες ακρίδες που λεηλατούν την κοινωνία, δεν αντέχουν άλλο την αδικία και τις ανισότητες.

Το λαϊκό αίτημα είναι ένα: Να επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού. Αυτό το αίτημα θα ικανοποιήσουν η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική διακυβέρνηση. Και αυτό θα το επιβάλλει ο λαός, δίνοντας την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, έστω και με μειούμενη διαφορά. Μπορεί να ανατραπεί και να κόψει πρώτος το νήμα;

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η πραγματικότητα θα διαψεύσει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τις προβλέψεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα, όποτε κι αν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται αποδεκτές και πλειοψηφικό ρεύμα, πλέον, στην κοινωνία.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο