Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μη διεκδικήσει εκ νέου μία θητεία στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης ανέπτυξε, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει και στο ποια θεωρεί τα πιο σημαντικά, που αποτελούν παρακαταθήκη για τον δήμο. Επιπλέον, χαρακτήρισε την απόφαση που πήρε «δύσκολη».

Ανακοινώσατε πριν από μικρό χρονικό διάστημα ότι δεν θα διεκδικήσετε εκ νέου την επανεκλογή σας. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση;

Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση για μένα. Σκεφθείτε ότι συμμετέχω στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης από το 1987, όταν εξελέγην συνοικιακός σύμβουλος, και αδιαλείπτως από το 1994, που μπήκα πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, έως σήμερα. Δεν πήρα την απόφαση, ούτε «στο πόδι», ούτε «εν βρασμώ», αλλά μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση με στενούς μου συνεργάτες.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Ήταν αρκετοί οι λόγοι. Έπαιξε ρόλο ότι είμαι πάρα πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρχαν και άλλοι λόγοι, εντός και εκτός συνδυασμού. Είπα αρκετά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσα τον Οκτώβριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φοβήθηκα το εκλογικό αποτέλεσμα. Εδώ δεν φοβήθηκα τις εκλογές της απλής αναλογικής το 2019. Και πήραμε 42% από 34% που είχαμε πάρει την πρώτη Κυριακή το 2014. Θα φοβόμουν τώρα;

Ποια θέλετε να είναι η επόμενη μέρα για τον δήμο και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Η επόμενη μέρα για τον δήμο ελπίζω ότι θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών, για τα οποία κοπιάσαμε και θα κοπιάζουμε μέχρι την τελευταία ημέρα αυτής της θητείας. Όσον αφορά την επόμενη δική μου μέρα, αν μου ζητηθεί, θα είμαι ένας απλός στρατιώτης, προκειμένου με την εμπειρία μου να προσφέρω, χωρίς να έχω την απαίτηση να έχω κάποιον ρόλο. Αν ήθελα ρόλο, θα κατέβαινα ξανά για δήμαρχος.

Κλείνει, δηλαδή, ο κύκλος της πολυετούς αυτοδιοικητικής σας πορείας;

Με την ολοκλήρωση αυτής της δημαρχιακής θητείας κλείνει για μένα ένας κύκλος μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά του δήμου μου. Αλλά έχω μάθει ποτέ να μη λέω ποτέ.

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η παρούσα δημοτική περίοδος. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης;

Συγκρίνοντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις με τα πεπραγμένα μας, βλέπουμε ότι έχουμε κάνει περισσότερα από όσα είπαμε. Αξιοποιήσαμε κάθε πηγή χρηματοδότησης καθώς και την οικονομική εξυγίανση, που ξεκινήσαμε από την προηγούμενη θητεία, για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα.

Τι προγραμματίζετε σε επίπεδο έργων μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;

Πρόσφατα καταθέσαμε την πρότασή μας για τις Smart Cities, ύψους 860.000 ευρώ, και για τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ, ύψους 60.000 ευρώ. Επίσης, έχουμε υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών μελέτη 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά την οδική ασφάλεια και περιλαμβάνει οδοποιία και πεζοδρόμια.

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρότασή μας για την ανάπλαση δύο πλατειών και των αντίστοιχων παιδικών χαρών με το ποσό των 400.000 ευρώ, ενώ από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» έχουμε αξιοποιήσει συνολικά 1.643.000 ευρώ. Πρόσφατα παραλάβαμε δύο ανατρεπόμενα οχήματα και στις αρχές του χρόνου θα παραλάβουμε ένα νέο φορτηγό με αρπάγη. Ακόμη προχωράμε στην προμήθεια bobcat που χρησιμεύουν στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ προχωράει και η προμήθεια των λαμπτήρων LED, ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, προχωρά άλλο ένα σπουδαίο έργο για την τρίτη ηλικία, η ανέγερση του ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη. Μετά την παραχώρηση του οικοπέδου από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, που χρηματοδοτεί την κατασκευή με 782.000 ευρώ, ενώ ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες από την ΚτΥπ ΑΕ η κατασκευή ενός Δημοτικού και δύο Νηπιαγωγείων, με τα οποία λύνουμε οριστικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον δήμο μας. Τέλος, έχουμε επιτύχει την ένταξη έργων συνολικού ύψους περίπου 11,9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένουμε ακόμη περισσότερα.

Ποια έργα ή ενέργειες θεωρείτε παρακαταθήκη για τον δήμο;

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη είναι για μένα η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις, από τα 14 εκατ. ευρώ, έχουν φτάσει στα 6,45 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τρίτους, από τα 4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010, έφτασαν κάτω από 200.000 ευρώ.

Εμβληματικό έργο ήταν για τη Δημοτική Ενότητα της Λυκόβρυσης ο Πολυχώρος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Αναψυχής, που ολοκληρώθηκε στην πρώτη μας θητεία με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Αντιστοίχως, εμβληματικά έργα είναι το υπόγειο πάρκινγκ και η πλατεία της Πεύκης, για την οποία κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τώρα είμαστε στη φάση επιλογής του οριστικού μελετητή του έργου.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο