Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, συνέστησε σήμερα ομόφωνα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, πρότεινε επίσης να διωχθεί δικαστικά ο πρώην πρόεδρος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.

Όπως σημειώνει το BBC, αυτό δεν σημαίνει την απαγγελία κατηγοριών, κάτι που εναπόκειται στη δικαιοσύνη, παρά πρόκειται για πρόταση που εισηγείται η αρμόδια επιτροπή.

Επιπλέον, τέσσερα μέλη του Κογκρέσου θα παραπεμφθούν επίσης στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με κλήσεις της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου. Πρόκειται για τους Κέβιν Μακάρθι, ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής, Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, Σκοτ ​​Πέρι από την Πενσυλβάνια και Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα.

«Η επιτροπή πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερα από επαρκή στοιχεία για ποινική παραπομπή του πρώην προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο βουλευτής Jamie Raskin καθώς η επιτροπή διεξήγαγε την τελική της δημόσια συνεδρίαση.