Σε άκρως προκλητικό τόνο για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ, ανέφερε: «Η Τουρκία παλεύει για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει την επεκτατική, εχθρική πολιτική, απειλώντας τη σταθερότητα».

«Αυτές οι εχθρικές κινήσεις της Αθήνας δείχνουν την υπεροψία της Αθήνας που αγνοεί τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών F-16», ανέφερε ακόμη, τη στιγμή που πολλοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν εκφράσει την εναντίωσή τους στην προμήθεια των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων λόγω των εχθρικών κινήσεων της Άγκυρας.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τους ομολόγους του της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν, ο Ακάρ, ανέφερε: «Η γείτονάς μας η Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές της πολιτικές. Κάθε μέρα προσθέτει νέες προκλήσεις. Η τελευταία ήταν να κλειδώσει τα αεροσκάφη μας. Έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Έχουν γίνει τόσο θρασείς που αγνοούν τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ οφείλουν να λειτουργούν με κοινή λογική και να καταβάλλουν προσπάθεια γι’ αυτό. Αν και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας».

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο ή στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Ακάρ έρχονται λίγα 24ωρα αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι πύραυλοι Tayfun θα έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και ότι ενδέχεται η Αθήνα να είναι στόχος των πυραύλων.

Αποφάσεις για μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών ελήφθησαν στη σύσκεψη, πριν από ένα 24ωρο, που έγινε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Στην ίδια σύσκεψη καταρτίστηκε και σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

«Στα εγχώρια και εθνικά μας συστήματα που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και μονάδες ασφαλείας και ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα. Για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας μας. Έχουν ληφθεί αποφάσεις για νέα μαζική παραγωγή συστημάτων SİPER, HİSAR και SUNGUR. Μαζί από τους πυραύλους TAYFUN, ATMACA, TRLG-230, KARAOK, GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, ελήφθησαν αποφάσεις για τη μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών για την τορπίλη AKYA και διάφορες πλατφόρμες» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στο KIZILELMA, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση μένοντας στον αέρα για 5 ώρες, και συζητήθηκαν νέες δυνατότητες για τα UAV μας. Έχουν επίσης αποφασιστεί διάφορα έργα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 μας, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, εξοπλισμός και εξοπλισμός, προσομοίωση, επιμελητεία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι είναι απόλυτη ανάγκη για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία.