Έφτασε η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή, η οποία στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών.

Η υπόθεσή της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, θα είναι η πρώτη με την οποία θα ασχοληθεί το αρμόδιο τμήμα. Η διαδικασία πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι, και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, τόσο από τους δικηγόρους όσο και από την Εισαγγελία.

Στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, θα βρίσκονται δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ενώ οι συνήγοροί της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να «ξεδιπλώσουν» τα νομικά τους επιχειρήματα.

Το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει εάν η Εύα Καϊλή αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς όρους ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Να σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας έχει την δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί να πείσει τις βελγικές Αρχές ότι η Καϊλή ήταν εκτός «κάδρου» στο σκάνδαλο και αποκαλύπτονται οι κωδικοί, μέσω των οποίων συνομιλούσαν οι εμπλεκόμενοι. Παράλληλα, η Κομισιόν πραγματοποιεί επείγουσα έρευνα για σχέσεις αξιωματούχων με Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την υπεράσπιση της ευρωβουλευτού, έχουν αναλάβει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μαζί με τον Βέλγο δικηγόρο, ελληνικής καταγωγής Ανδρέα Ριζόπουλο.

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, Τζόρτζι, και δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Επίσης, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.

Η Εύα Καϊλή κρατείται 13 μέρες στις φυλακές του Βελγίου και σήμερα θα μάθει εάν θα περάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη φυλακή ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη.

Ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συναντήθηκε χθες για περίπου τέσσερις ώρες με την Εύα Καϊλή στις φυλακές Χάρεν στις Βρυξέλλες.

«Είναι προβληματισμένη πάρα πολύ, αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, τον εμπιστεύτηκε, τη διέψευσε. Και αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος να μην κάνω καμία δήλωση όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης», είπε ο ποινικολόγος, έχοντας στο πλευρό του και τον Αντρέα Ριζόπουλο, τον δεύτερο δικηγόρο της Εύας Καϊλή.

«Και ο κ. Ριζόπουλος που είναι πολύ έμπειρος Βέλγος δικηγόρος και έχει μία πολύ καλύτερη εικόνα από εμένα για τους δικαστές εδώ στις Βρυξέλλες, είπε πως καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής. Και συμφωνώ κι εγώ. Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις με ασφάλεια μια πρόβλεψη σε μια δικαστική κρίση. Είναι δύσκολα οπωσδήποτε τα πράγματα. Νομικά επιχειρήματα έχουμε βέβαια πολύ ισχυρά για να αφεθεί ελεύθερη» πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, αναφέρθηκε στην ψυχολογική κατάσταση της Εύας Καϊλή, εστιάζοντας στο ζήτημα του παιδιού της, το οποίο δεν έχει στο πλευρό του κανέναν από τους δύο γονείς.

«Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι δηλαδή ορφανό ουσιαστικά, γιατί και ο πατέρας είναι μέσα στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της σημερινής διαδικασίας. «Από ‘κει και πέρα θα πολεμήσουμε γιατί νομίζω ότι η κα. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι -γιατί αυτό εξετάζεται αύριο- ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Άρα με καθαρα νομικά κριτήρια μπορω να πω ότι έχω αισιοδοξία», πρόσθεσε.

Τα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκαλύπτουν όλα όσα φέρεται να έχει καταθέσει ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τις βελγικές Αρχές ότι η Εύα Καιλή ήταν εκτός «κάδρου» στο σκάνδαλο.

«Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευσή τους αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω, αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι οι “δουλειές” μεγάλωναν σημαντικά, ότι γίνονταν μη διαχειρίσιμες, ότι το σύστημα ήταν “ανθυγιεινό”», είπε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμφωνα με την IL Fatto Quotidiano.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή κατέθεσε ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης Ατμούν είχε προτείνει στον ίδιο, στον Αντόνιο Παντσέρι και σε συγγενικά πρόσωπα της Εύας Καιλή ταξίδι στο Μαρόκο, χωρίς τελικά να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση.

Τζιόρτζι και Παντσέρι φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα, ακόμη και εν ενεργεία ευρωβουλευτών, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Εκτός από το Κατάρ και το Μαρόκο, στο «κάδρο» των δωροδοκιών μπαίνει και η Μαυριτανία. Οι κωδικοί για τα μετρητά ήταν «γραβάτες και κοστούμια».

«Σέρφερ του Ιντροσκάλο» ήταν η κωδική ονομασία του Φραντσέσκο Τζόρτζι στις συνομιλίες του Qatargate, ο οποίος «κελαηδάει» στις καταθέσεις του, δίνοντας με λεπτομέρειες το σύστημα διακίνησης των χρημάτων, και το πως έφτασαν στα χέρια του ίδιου και του Παντσέρι.

Πηγή: iefimerida.gr