Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επεφύλαξαν οι κάτοικοι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Με ελληνικές σημαίες, χειροκροτήματα και συνθήματα «Ελλάς, Ελλάς» υποδέχθηκαν τον Κ. Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, σε μια ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μεταβαίνει στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Όμηρος. Εκεί στεγάζεται το δημοτικό στο οποίο φοιτούν έξι μαθητές και το γυμνάσιο, στο οποίο φοιτούν τέσσερις. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στους συγκεντρωμένους και επικράτησε ενθουσιασμός, ενώ συναντήθηκε και με μέλη και εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Το ταξίδι από την Αθήνα στη Χειμάρρα το πραγματοποιεί μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί προτού θριαμβεύσει με τα ελληνικά χρώματα στην άρση βαρών, προσδίδοντας ιδιαίτερη συμβολική αξία με την παρουσία του στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού.

“Η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, στο θέμα της γλώσσας και στο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένοντας ότι με πνεύμα συνεργασίας όλα αυτά θα επιλυθούν, “Σας το εγγυώμαι προσωπικά”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τις περιπέτειες, είναι πλέον ισχυρότερη, είπε χαρακτηριστικά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ο οποίος εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο για ιστορική μέρα και είπε χαρακτηριστικά: “Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα”.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβιτσάνη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει έτοιμη να συνδράμει στις ανάγκες των κατοίκων και έχει τονίσει ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ και ο Έντι Ράμα έχει δηλώσει την πρόθεση της αλβανικής ηγεσίας να διατηρήσει «την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους».

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα χωριά της ελληνικής μειονότητας μετά από σχεδόν 32 χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στη Δερβιτσάνη τον Ιανουάριο του 1991.

Πηγή: ΑΠΕ, iefimerida.gr, protothema.gr