Καταδικάστηκε σήμερα στη Λευκορωσία, ερήμην, σε 12ετή κάθειρξη, η Ολυμπιονίκης Αλεξάντρα Γερασιμένια, με την κατηγορία της «δημιουργίας μιας εξτρεμιστικής δομής», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna.

Η 36χρονη αθλήτρια της κολύμβησης, κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Μινσκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η δίκη της ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου. Η Γερασιμένια ήταν «ασημένια» Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και «χάλκινη» το 2016.

Η πρώην κολυμβήτρια, η οποία αποσύρθηκε  το 2019, σήμερα ζει αυτοεξόριστη στην Πολωνία με την οικογένειά της.

Επιπλέον, κρίθηκε ένοχη για «έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία» και για «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τα γεγονότα» που διαδραματίστηκαν στη χώρα της το 2020.

Αμέσως μετά τα γεγονότα του 2020, ίδρυσε το Λευκορωσικό Ίδρυμα για την Αθλητική Αλληλεγγύη (BSSF), μια οργάνωση που παρέχει οικονομική και νομική στήριξη στους Λευκορώσους αθλητές που διώκονται από τις αρχές. Το Μινσκ χαρακτηρίζει το Ίδρυμα «εξτρεμιστική δομή».

Τον Απρίλιο του 2021, η Γερασιμένια πούλησε σε δημοπρασία (13.500 ευρώ) το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να στηρίξει τους αντιφρονούντες αθλητές.