Σφίγγει ο κλοιός εντός της ΕΕ για την ανάληψη καθολικής δράσης για την αντιμετώπιση της έξαρσης κορωνοϊού στην Κίνα, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού υπό τον φόβο ανάδυσης νέων μεταλλάξεων.

Η μία μετά την άλλη, χώρες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού στους επιβάτες από την Κίνα, ως ένα τρόπο να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων αλλά και να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Και μπορεί οι συζητήσεις των αξιωματούχων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα να μην κατέληξαν σε συμφωνία μια κοινή στρατηγική, ωστόσο οι εξελίξεις είναι καθημερινά ραγδαίες, με αποτέλεσμα τη διαρκή εγρήγορση των υγειονομικών αρχών για τα νέα δεδομένα.

Είναι ενδεικτικό ότι, μετά την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου, κατά την οποία δεν αποφασίστηκε μια κοινή δράση για την αντιμετώπιση του νέου ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Κίνα, πάρα πολλές χώρες ανακοίνωσαν μεμονωμένα την υιοθέτηση μέτρων. Μέχρι εκείνη την ημέρα, μόνο η Ιταλία είχε επιβάλλει την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για τους επιβάτες από την Κίνα.

Μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για καθολικά μέτρα στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία έκανε σήμερα έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID-19 τους Κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν.

«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φρανσουά Μπρον, καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ένας Κινέζος ταξιδιώτης με κορωνοϊό μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: «Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, και η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία αποφάσισε να αλλάξει πορεία πλεύσης για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Οράτσιο Σκιλάτσι, είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες να ισχύσει το υποχρεωτικό τεστ για επιβάτες από την Κίνα, σε όλες τις χώρες-μέλη της Ένωσης, ώστε να μπορέσει να λυθεί και το πρόβλημα των επιβατών που φθάνουν, «τράνζιτ» από αεροδρόμια του εξωτερικού.

Τώρα, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας της Ρώμης, με ειδική εγκύκλιό του, αναφέρεται στην υιοθέτηση νέων μέτρων, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Αν χρειαστεί, θα επιβληθεί και πάλι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, θα αποφευχθούν εκδηλώσεις που προβλέπουν μεγάλες συναθροίσεις και θα δοθεί νέα έμφαση στην εκστρατεία εμβολιασμού. Επίσης τέταρτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού, πέμπτη για όσους πολίτες υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και με παράλληλη, πιθανή επιστροφή σε διάφορες μορφές τηλεργασίας.

«Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που αφορά την Κίνα, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, στους επιβάτες που φθάνουν από το Πεκίνο και όλες τις άλλες κινεζικές πόλεις. Ζητάμε όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ισχύσει το μέτρο αυτό σε όλη την Ένωση. Πάντως τα πρώτα 15 τεστ που κάναμε μας δείχνουν ότι πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον. Θεωρώ πάντα κύριας σημασίας την χρήση της μάσκας και τα τεστ, όχι τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τζόρτζια Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου.

Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, οι αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συντονιστούν και να εφαρμόσουν κοινά μέτρα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο. Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί ο έλεγχος των ταξιδιωτών από την Κίνα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραλλαγή BF7 Όμικρον, που επικρατεί στην Κίνα, ήταν ήδη ενεργή στην Ευρώπη και ότι η απειλή της δεν έχει αυξηθεί σημαντικά. «Ωστόσο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ.

Επιπλέον, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 στην Κίνα, ενώ τόνισε πως τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα είναι «κατανοητά» δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά.

«Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Πηγή: iefimerida.gr