Mετά την δημοσίευση σκίτσων στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», που απεικονίζουν με αμφιλεγόμενο τρόπο τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το Ιράν, προειδοποιεί με αντίποινα την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Ο Γαλλικός Τύπος, δημοσίευσε δεκάδες γελοιογραφίες σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος, που συγκέντρωσε η διεύθυνση της εφημερίδας, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, για να επιλέξει το καλύτερο σκίτσο που θα κοσμεί το εξώφυλλό της, στις 7 Ιανουαρίου.

Οκτώ χρόνια πριν, η γαλλική σατιρική εφημερίδα δέχτηκε επίθεση τρομοκρατών ως αντίποινα για τις γελοιογραφίες της που θεωρήθηκαν προσβολή για τον προφήτη Μωάμεθ. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τότε.

Οκτώ χρόνια μετά, η γαλλική σατιρική εφημερίδα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει ένα ειδικό τεύχος που θα υποστηρίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

«Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με την δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», ανέφερε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν. «Δεν θα επιτρέψουμε στη γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμένα. Έχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», προσθέτει.

Το σκίτσο που ξεχώρισε από τα 300 που έλαβε η διεύθυνση της σατιρικής εφημερίδας από διάφορες χώρες όπως Ιράν, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σενεγάλη και Αυστραλία, παρουσιάζει μία ολόγυμνη γυναίκα με τα πόδια ορθάνοιχτα και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της.

Αυτό το εξώφυλλο θα κοσμεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Charlie Hedbο» που θα κυκλοφορήσει μεθαύριο στα περίπτερα.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο: «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε», είναι αφιερωμένο στο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Σύμφωνα με τον κ. Riss, διευθυντή σύνταξης του «Charlie Hebdo», το ιρανικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και η σατιρική εφημερίδα έπρεπε να το καλύψει.

«Θέλαμε σκίτσα από όλο τον κόσμο και να μην εγκλωβιστούμε στη γαλλοκεντρική σκέψη», ανέφερε ο Riss, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να δείξουμε «την οπτική ποικιλομορφία της ιρανικής αντιπολίτευσης».

Η σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας έχει γίνει στόχος τριών τρομοκρατικών επιθέσεων: το 2011, το 2015 και το 2020. Όλες αυτές υποτίθεται ότι ήταν αντίποινα για τις γελοιογραφίες που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς απεικονίζοντας με αμφιλεγόμενο τρόπο τον προφήτη Μωάμεθ.

Δείτε τα σκίτσα:

jm-khamenei

 

charlie_h