Η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, τόνισε πως συμφέρει την Ελλάδα να αγοράσει η Τουρκία τα αμερικανικά F-16, έφερε σφοδρές αντιδράσεις.

Ο κ. Συρίγος, εξήγησε, ότι στην προοπτική αυτή και εφ’ όσον επιτευχθούν οι όροι που έχει θέσει στην Άγκυρα ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ για την αναβάθμιση των F-16 που έχει σήμερα η Τουρκία στον στόλο της, η   απόκτηση θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, διότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα προμηθευτεί ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί τον Άγγελο Συρίγο «λαγό» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική πιστού και προβλέψιμου συμμάχου των ΗΠΑ.

Η τοποθέτηση του κ. Συρίγου:

«Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου. Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό. Παράλληλα όλο αυτό το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα. Και κάτι τελευταίο. Αποκλείεται οι Αμερικανοί να καταλήξουν στο τι θα γίνει με την Τουρκία και τα F-16 πριν τελειώσουν οι τουρκικές εκλογές. Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν οι εκλογές και θα δουν ποια είναι η επόμενη κατάσταση θα προχωρήσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, σε όσα είπε ο κ. Συρίγος, τονίζει, πως πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Μάιο, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε ζητήσει να θέσει το ζήτημα των F16 στον Τζο Μπάιντεν. Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν «να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα γιατί δήθεν δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης F16 στην Τουρκία. Και βέβαια λίγες ημέρες αργότερα δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα δημόσια στον Αμερικανό πρόεδρο. Σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, ως λαγός του κ. Μητσοτάκη, προαναγγέλλει ότι “θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16… διότι είναι προς το συμφέρον μας”. Η επικίνδυνη πολιτική του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ. Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της».