Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Αυτό είναι το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί και που διοχετεύεται στην «αγορά» από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου, αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη. Επειδή, λέει, οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν έχουν προκοπή χωρίς τη συμμετοχή της Δεξιάς, ψάχνουν μέσα στα θολά νερά μιας πιθανής «αποστασίας» εκείνον ή εκείνους που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο σενάριο. Το οποίο, κατά πως ονειρεύονται μερικοί σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, θα εφαρμοστεί την πρώτη κιόλας εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική, αλλά μόνο στην περίπτωση που το ποσοστό της ΝΔ θα κινείται στο 30%-31%, έτσι ώστε, όπως εκτιμούν, να μην έχει πολλές ελπίδες τη δεύτερη Κυριακή για αυτοδυναμία.

Το σενάριο της μεγάλης αποστασίας, το οποίο θα προσπαθήσουν να εξωραΐσουν ονομάζοντάς το «μεγάλο συνασπισμό», απαιτεί βέβαια κάποιες προϋποθέσεις. Πέραν της πρώτης και σημαντικότερης, να πέσει δηλαδή η ΝΔ την πρώτη Κυριακή σε ποσοστά κοντά στο 30%, η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχει πληγεί και φθαρεί το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη (φροντίζουν περί αυτού οι… κλακαδόροι του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό), για να μπορούν στη συνέχεια να ζητήσουν οι… δούρειοι ίπποι την αντικατάστασή του.

Γιατί το ζητούμενο σε αυτήν τη φάση για όσους επεξεργάζονται τέτοια σχέδια είναι να φύγει, να περάσει στην αντιπολίτευση, κατά πως λέει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Μητσοτάκης. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς «αποστασία». Χωρίς να πέσει το κάστρο από μέσα! Και τρίτη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν πράγματι δούρειοι ίπποι. Να υπάρξουν στελέχη της ΝΔ που θα θελήσουν να παραδώσουν το… σκεύασμα στις ορέξεις της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια προσπάθεια επανάληψης ανάλογου σχετικώς σεναρίου του 2015. Με τις εξής όμως δύο διαφορές: Τότε υπήρχε το… αριστερό ΠΑΣΟΚ, που μετακινήθηκε και συνεργάστηκε επισήμως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα υπάρχει και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ως μεγαλύτερη «εσωτερική» δύναμη, αντιστέκεται στην επιχείρηση άλωσής του από την «πρώτη φορά Αριστερά». Σήμερα επίσης δεν υπάρχει Πάνος Καμμένος ή κάποιος άλλος που θα πάρει τη θέση του. Και χωρίς κάποιον ισχυρό παράγοντα της Δεξιάς, δεν θα πετύχει η σούπα.

Στο τέλος περί σούπας, βέβαια, θα πρόκειται έτσι ή αλλιώς. Γιατί ούτε δούρειοι ίπποι, δηλαδή στελέχη της ΝΔ που θα θελήσουν να παραδώσουν το…σκεύασμα στις ορέξεις της Αριστεράς, θα υπάρξουν, ούτε ο Μητσοτάκης θα πέσει κάτω από το 31% την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, την οποία η «πρώτη φορά Αριστερά» μάς έφερε, για να δημιουργεί, μεταξύ άλλων, και «συνθήκες αποστασίας»…

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο