Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις Εθνικές εκλογές, ημερομηνία των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το προσεχές διάστημα, αλλά σε τοπικό επίπεδο ήδη έχουν φουλάρει τις μηχανές υποψήφιοι και συνδυασμοί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Του Γιώργου Λαιμού

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, το «Π» σας παρουσιάζει την «ανθρωπογεωγραφία» των υποψηφίων Δημάρχων σε Δυτικό Τομέα Αθηνών, Δυτική Αττική, Βόρειο Τομέα και στον Νότιο Τομέα.

Δυτικός Τομέας Αθηνών

Στους Δήμους του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποψήφιοι για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, θα είναι όλοι οι νυν Δήμαρχοι. Με τους Δημάρχους Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και Αγ. Βαρβάρας Λάμπρο Μίχο να έχουν άνετη επικράτηση και μάλιστα από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στον Δήμο Ιλίου ο πολύπειρος Νίκος Ζενέτος έχει να αντιμετωπίσει έναν νέο συνδυασμό, μετά την ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων από τον συνδυασμό του, με επικεφαλής τον Δ. Κουκουβίνο , γιό του «ιστορικού» δημάρχου της πόλης , Βασίλη Κουκουβίνο. Στον Δήμο Αιγάλεω ο Γιάννης Γκίκας θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα. Στον Δήμο Αγ. Αναργύρων Καματερού, ο Σταύρος Τσίρμπας προς το παρόν «παίζει» χωρίς αντίπαλο, ενώ στους Δήμους Πετρούπολης και Χαϊδαρίου βασικό ζητούμενο των Δημάρχων Στέφανου Βλάχου και Βαγγέλη Ντηνιακού είναι να επικοινωνήσουν το έργο που έχει πραγματοποιήσει στην παρούσα Δημοτική περίοδο.

Δυτική Αττική

Στην Δυτική Αττική μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των υποψηφιοτήτων με τους Δημάρχους Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, Φυλής Χρήστο Παππού και Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Στον Δήμο Μάνδρα Ειδυλλίας, ο Χρήστος Στάθης, όπως όλα δείχνουν δεν θα αντιμετωπίσει τους ίδιους αντιπάλους με το 2019

Βόρειος Τομέας

Ερωτηματικό παραμένει ποιος θα είναι ο επικεφαλής της παράταξης της Διοίκησης του Δήμου Βριλησσίων, με τον Δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη να επιλέγει την κάθοδό του στις Βουλευτικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ. «Πολεμικό» είναι το κλίμα στον Δήμος Αγ. Παρασκευής, με τον Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά και τους επικεφαλής παρατάξεων που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ να «κονταροχτυπιούνται» σχεδόν καθημερινά. Εκ νέου βέβαια υποψήφιος θα είναι και ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος. Εντελώς διαφορετικό σκηνικό από τις εκλογές του 2019, διαμορφώνεται στον Δήμο Αμαρουσίου, με τον νυν Δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος τουλάχιστον δύο χρόνια πριν σε τηλεοπτική συνέντευξη του στην εκπομπή Δημοσκοπήσεις του Attica TV, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ο βασικός του αντίπαλός Γιώργος Καραμέρος, αποσύρθηκε μετά την απόφασή του να κατέβει στις Εθνικές Εκλογές ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το ισχυρό χαρτί της παράταξης Γαρδέρη, η Μαρίνα Πατούλη θα είναι υποψήφια Δήμαρχος στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης εμφανίστηκαν πολλοί «μνηστήρες» του δημαρχιακού θώκου μετά την παραίτηση του νυν Δημάρχου Τάσου Μαυρίδη. Ο Παναγιώτης Ιωάννου θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης. Δημοσιογραφικό και πολιτικό ενδιαφέρον υπάρχει για τους Δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης και Χαλανδίου. Στον Δήμο Κηφισιάς κατεβαίνει απέναντι στον νυν Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, ο πρόεδρος του ΟΣΥ Βασίλης Ξυπολητάς. Τα φωτογραφικά ενσταντανέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Στεργίου, Λευτέρη Κοντουλάκο και Άγγελο Δημοσθένους, φαίνεται ότι η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο σχήμα.  Στον Δήμο Χαλανδρίου ο νυν Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, θα αντιμετωπίσει τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Χάρη Ρώμα και τη νέα επικεφαλής της παράταξης του Γιώργου Κουράση, Κρίστη Αγαπητού.

Νότιος Τομέας

Στους Δήμους του Νότιου Τομέα της Αττικής, οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δεν είναι μεγάλες. Οι νυν δήμαρχοι Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου και Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος επαναδιεκδικούν την εκλογή τους, με τους περισσότερους εξ αυτών να αποτελούν δυνατά χαρτιά για επανεκλογή από τον Α’ γύρο. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει ο Δήμος Νέας Σμύρνης μετά την ανακοίνωση του νυν Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη να μην διεκδικήσει τη δημαρχία. Ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος της διοίκησης Τζουλάκη, Γιώργος Κρικρής αλλά και η Κλαίρη Δεληγιάννη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 7/1/2023

Στο Παρασκήνιο που κυκλοφορεί το Σάββατο 14/1 το δεύτερο μέρος του «οδοιπορικού» του Παρασκηνίου