Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους κοινωνικούς εταίρους του Οργανισμού για την Προώθηση των Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου για την παρουσίαση των νέων μελών του, τόνισε την προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών.

Με αφορμή τη συνεδρίαση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας του Οργανισμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε πως η πανηγυρική συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΜΕΔ συμπίπτει με την επέτειο των τριών ετών από την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4640/2019 για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση.

Ο κ. Τσιάρας, εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή του Οργανισμού στην κατάρτιση του τελικού νομοσχεδίου και ανέλυσε συνοπτικά τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης για τη μέχρι σήμερα πορεία της Διαμεσολάβησης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης, περίπου το 8% των υποθέσεων που υπάγονται στην υποχρεωτική αρχική συνεδρία επιλύονται εξωδικαστικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την εκούσια διαμεσολάβηση ξεπερνά το 80%. Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 3.100 νέοι διαμεσολαβητές οι οποίοι καταρτίστηκαν στα 21 νέα κέντρα κατάρτισης που ιδρύθηκαν και λειτουργούν υπό την εποπτεία της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, προανήγγειλε επιπλέον δύο νέα προγράμματα επιμόρφωσης των νομικών παραστατών, που θα υλοποιηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Τσιάρας, επισήμανε πως οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών συμπληρώνουν κάθε σύγχρονο δικαστικό σύστημα και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιταχύνει το βηματισμό της στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, τόσο με τα νέα προγράμματα επιμόρφωσης για τη Διαμεσολάβηση όσο και μέσω του εκσυγχρονισμού του πλαισίου διενέργειας των Διαιτησιών.

«Το επόμενο διάστημα καταθέτουμε στη Βουλή ένα νέο, λειτουργικό και αξιόπιστο πλέγμα διατάξεων που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο διενέργειας διαιτησιών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο διενέργειας εμπορικών διαιτησιών», ανέφερε ο υπουργός και ζήτησε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών εταίρων του ΟΠΕΜΕΔ και του υπουργείου Δικαιοσύνης.