Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της Πολιτείας στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, φέρνει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, που πιθανόν θα παραβρεθούν στην τελετή, ενώ αρχικά είχαν δηλώσει το αντίθετο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, δηλώνει ότι δεν αναβαθμίζει την παρουσία της, με την παρουσία του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου λόγω αυξημένης σημασίας, αλλά λόγω της άφιξης αρκετών βασιλέων που είναι και αρχηγοί κρατών, κρίνοντας ταυτόχρονα, ότι η παρουσία αποκλειστικά και μόνο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, δε θα ήταν επαρκής βάσει πρωτοκόλλου.

Η παρουσία όμως του κ. Πικραμμένου,  η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ της απόδοσης τιμών εν ενεργεία αρχηγού κράτους στον τέως Βασιλιά, βάζει σε σκέψεις  βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ, που ξανασκέφτονται το αν θα πρέπει να πάνε στη Μητρόπολη τη Δευτέρα.

Προς το παρόν πάντως, το παρών στη Μητρόπολη, θα δώσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά, οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, αλλά και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Και οι τρεις προαναφερθέντες είναι βουλευτές του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά.

Επιπλέον, χθες το απόγευμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε (Mega), ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα πήγαινε στην κηδεία. Κατά πληροφορίες, το παρών αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάνει σκέψεις για το αν πρέπει να παρευρεθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ εκκρεμότητα είναι αν θα έρθει στην Αθήνα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου ο πατέρας Γιώργος Τζιτζικώστας διατηρούσε στενή σχέση με το παλάτι.

Λόγω του θεσμικού του ρόλου, ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί και ο Γιώργος Πατούλης, ενώ εκτός του κομματικού χώρου της ΝΔ, στη Μητρόπολη θα πάει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ο Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και σύζυγος της γαλάζιας βουλευτή Ντόρας Μπακογιάννη, τάχθηκε μέσω άρθρου στα ΝΕΑ, υπέρ της απόδοσης τιμών αρχηγού κράτους στον τέως Βασιλιά.

Εν τω μεταξύ, Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει προγραμματίσει κάποια επίσημα γεύματα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο γεύματα που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Κυριακής με 50 καλεσμένους και ανήμερα της κηδείας του τέως βασιλιά το μεσημέρι, όπου θα παραστούν περίπου 200 άτομα.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιοι θα παραστούν από το εξωτερικό, δεδομένο θεωρείται, ότι θα είναι οι βασιλείς που θα καταφτάσουν από την Ισπανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία.

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα γίνει τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Νωρίτερα, η σορός του θα βρίσκεται από τις 6:00 έως τις 10:30 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη στις 12:00 το μεσημέρι, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας και θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ μπορεί να συμμετάσχουν και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».