Η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, εξάρθρωσε  καρτέλ που εισήγαγε κοκαΐνη του 1.000.000 ευρώ από τη Βραζιλία, για να τη διακινήσει σε Αθήνα, Ελβετία και  Κύπρο.

Βάσει πληροφοριών, ένας Έλληνας αστυνομικός, διείσδυσε στο καρτέλ παριστάνοντας τον διακινητή και μάθαινε πληροφορίες για τις κινήσεις των βαρόνων. Η εγκληματική οργάνωση με εγκέφαλο, έναν 42χρονο Βραζιλιάνο, υπαρχηγό, έναν 57χρονο Βραζιλιάνο με αφρικανικές ρίζες από τη Νιγηρία και επιχειρησιακούς βραχίονες δύο Νιγηριανούς ηλικίας 45 και 36 ετών, έκλειναν τη συμφωνία για την κοκαΐνη, με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής και μέσω πλοίων, την έφερναν στην Ελλάδα για να τη “σπρώξουν” στη συνέχεια στα σαλέ της Ελβετίας και την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η δράση του καρτέλ, ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ κατασχέθηκαν 32 κιλά και 300 γραμμάρια κοκαΐνης που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Η σύλληψη των μελών του καρτέλ από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, έγινε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, μετά από πληροφορίες και εμπεριστατωμένη έρευνα, διαπίστωσαν την εμπλοκή των συλληφθέντων στην εγκληματική οργάνωση και προχώρησαν στο «ξεδόντιασμά» της.  Τα μέλη του καρτέλ δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά κοκαΐνης, την οποία απέκρυπταν σε εμπορικά πλοία από τη Νότια Αμερική με προορισμό χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας ως προορισμός ή χώρα διαμετακόμισης, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2022. Οι κατηγορούμενοι, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και μεθοδολογία.

Πιο αναλυτικά, ο 42χρονος Βραζιλιάνος εκτός από το να διευθύνει και να κατευθύνει τα υπόλοιπα μέλη, αναλάμβανε την ανεύρεση των ποσοτήτων ναρκωτικών, την οργάνωση της αποστολής αυτών από τη Βραζιλία σε χώρες της Ευρώπης και την απόκρυψή τους σε εμπορικά πλοία με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την στρατολόγηση συνεργατών για την παραλαβή, μεταφορά και περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών σε χώρες της Ευρώπης, την αποθήκευση και απόκρυψη των ναρκωτικών καθώς και την εξαγωγή τους και μεταφορά τους από τους χώρους αυτούς.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2023 σε περιοχή του Πειραιά, οπότε και κατελήφθη μέλος της οργάνωσης να μεταφέρει με ταξί περισσότερα από 32 κιλά κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το καρτέλ ξεκίνησε την δράση του από το λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας. Μάλιστα τα μέλη της οργάνωσης προσποιήθηκαν τους λιμενεργάτες και τρύπωσαν στο πλοίο που θα μετέφερε την κόκα στο λιμάνι του Πειραιά τοποθετώντας μάλιστα και GPS συμβατό με iphone προκειμένου να παρακολουθούν την διαδρομή.

«Ειδικότερα, περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία λιμενεργατών και προσποιούμενοι την ιδιότητα αυτών, κατάφεραν να διεισδύσουν χωρίς εμπλοκή του πληρώματος στο λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας εντός πλοίου, με τελικό προορισμό την Ελλάδα και να αποκρύψουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης σε τοιχώματα δωματίου που διατίθεται από το πλοίο όπου χρησιμοποιείται ως γραφείο για την παραμονή των λιμενεργατών κατά τη διάρκεια της φόρτωσης – εκφόρτωσης ή επισκευή του πλοίου. Κατόπιν των ανωτέρω ο Νιγηριανός κατελήφθη να κατέχει για λογαριασμό των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης και χρησιμοποιώντας για τη μεταφορά του όχημα ταξί που οδηγούσε άλλος Νιγηριανός, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 30 αυτοσχέδιων νάιλον συσκευασιών με περιεχόμενο κοκαΐνη συνολικού μεικτού βάρους 32.400 γραμμαρίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 32 κιλά και 300 γραμμάρια κοκαΐνης, 940 ευρώ, 1.73 δολάρια Η.Π.Α. και 5.550 REAIS Βραζιλίας,GPS, Δ.Χ.Ε. όχημα (ταξί) και 8 κινητά τηλέφωνα.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη διακίνηση των ναρκωτικών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.  Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α.(D.E.A.), το Σ.Δ.Ο.Ε. και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή.