Σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης μιλά στο «Π» για το διακύβευμα των εκλογών, τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τη μακροχρόνια φιλία του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τα χόμπι του, τον ελεύθερο χρόνο του και την ιστιοπλοΐα.

Το 2023 είναι εκλογική χρονιά. Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών;

Νομίζω πως το διακύβευμα των εκλογών του 2023 θα είναι ξεκάθαρα η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η δυνατότητά του να υλοποιεί όσα υπόσχεται στην κοινωνία. Η τετραετία της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέδειξε πως υπάρχει αξιόπιστη και ειλικρινής επιλογή για τους ψηφοφόρους, και αυτή λέγεται Νέα Δημοκρατία.Υλοποιήσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα μέχρι κεραίας, ελαφραίνοντας τα φορολογικά βάρη που μας κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας το ασφαλιστικό κόστος, τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνοντας μισθούς και συντάξεις, ψηφιοποιώντας την καθημερινή μας συναλλαγή με το Δημόσιο, αποδίδοντας συντάξεις στην ώρα τους και, άρα, δίνοντας πίσω την αξιοπρέπεια στους απόμαχους της εργασίας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Και όλα αυτά εν μέσω συνεχών κρίσεων και χωρίς να σταματήσουμε τη στήριξη προς την κοινωνία. Χωρίς περιστροφές λοιπόν, θεωρώ πως το διακύβευμα είναι ένα: Αν θέλουμε αξιόπιστη κυβέρνηση, που να υλοποιεί όσα υπόσχεται χωρίς να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες, τότε η επιλογή είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία.

Εξαρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ψηλά τον πήχη της κάλπης, ζητώντας αυτοδυναμία. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτοδυναμία, η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο από τα δεξιά της ή από τα αριστερά της;

Καταρχάς, είμαι πεπεισμένος πως οι συμπολίτες μας θα αναγνωρίσουν το έργο που υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ και θα μας δώσουν την αυτοδυναμία που επιζητούμε. Δεν ζητάμε την αυτοδυναμία για την αυτοδυναμία! Είναι απλά μονόδρομος για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα και να διατηρήσει τη θετική πορεία που έχει ξεκινήσει προς ένα καλύτερο αύριο.Και βέβαια, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε μόνο για να διατηρήσουμε την εξουσία! Και για τον λόγο αυτόν εκτιμώ πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία συνεργασία με τα κόμματα εκείνα που έχουν διαχρονικά επενδύσει στο ψέμα και στον λαϊκισμό, υφαρπάζοντας την ψήφο του λαού και ελπίζοντας στην κατάληψη των αρμών της εξουσίας!

Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα «καυτό» μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της; Μπορεί η Ελλάδα να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα;

Νομίζω πως η αποτελεσματικότητα των χειρισμών της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι πλέον αυταπόδεικτη! Ο συνεχής εκνευρισμός των κυβερνητικών παραγόντων της γείτονος, οι κούφιες συνεχείς απειλές τους και οι εμπρηστικές δηλώσεις τους αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν αποτελεί έναν βολικό αντίπαλο, με τη νοοτροπία τού «θα το ρισκάρουμε». Αποδείξαμε στην Τουρκία το 2020, με την απόκρουση τόσο της λαθροεισβολής στον Έβρο όσο και των ναυτικών προκλήσεων στο Αιγαίο, πως έχουμε την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όλες τις απειλές. Πλέον, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής και εκπαιδευτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με Rafale,Belharra και το Διεθνές Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα,με την επέκταση του φράκτη στον Έβρο, με τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ και Αίγυπτο,με την επέκταση στα 12 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο και με την υπογραφή συμφωνιών ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, με την εδραιοποίηση της χώρας μας ως δύναμης ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,νομίζω πως η τουρκική προκλητικότητα θα παραμείνει σε επίπεδο κραυγών και κούφιων απειλών.

Σε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφεται η ακρίβεια ως το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών. Από την επαφή σας με τους συμπολίτες σας, αποκομίζετε την ίδια άποψη;

Προφανώς! Είναι ένα πρόβλημα που ακουμπά όλους μας και το αισθανόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας, από τα καύσιμα έως το σούπερ-μάρκετ. Ταυτόχρονα όμως βλέπω πως οι συμπολίτες μου αντιλαμβάνονται τόσο την προέλευση της ακρίβειας αυτής, όσο και τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει το εισόδημά τους μέσα από στοχευμένα μέτρα, την οποία και επαινούν. Στον αντίποδα βρίσκεται η αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει ψηφίσει κυριολεκτικά ούτε 1 ευρώ από τα ανακουφιστικά μέτρα και θα κριθεί γι’ αυτό από τους συμπολίτες μας!Σίγουρα όλοι θα θέλαμε περισσότερα, αλλά, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, είναι γεγονός πως η κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία κάθε διαθέσιμο πόρο και αυτό της αναγνωρίζεται.

Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες της Μεσσηνίας;

Θα έλεγα και πάλι η ακρίβεια, σε όλες της τις μορφές, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες. Σε μια χρονιά που είχαμε μια εξαιρετική τουριστική περίοδο για τη Μεσσηνία, εκτός από το αυξημένο κόστος τροφίμων, καυσίμων και ενέργειας, το δεύτερο πρόβλημα που ακούω συχνότερα να απασχολεί τους συμπολίτες μου είναι αυτό της ζημιάς στην ελαιοσυγκομιδή, που προκλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Ανέκαθεν πίστευα ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι υποχρέωση όλων μας, προκειμένου να έχουμε όλοι το δημοκρατικό δικαίωμα της από κοινού διαμόρφωσης εκείνων των συνθηκών που θα διαμορφώσουν το εθνικό και ατομικό μέλλον μας. Και ήδη ασχολήθηκα με τα κοινά από τα σχολικά και φοιτητικά μου χρόνια, καθώς πάντα αγαπούσα και αγαπώ τη μάχη των ιδεών, την ιδεολογική αντιπαράθεση με όρους αξιοπρέπειας. Βέβαια, η απόφαση της ενασχόλησης με την κεντρική πολιτική σκηνή ήρθε αρκετά χρόνια μετά, αφού πρώτα ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές μου και δοκιμάστηκα στον εργασιακό στίβο!

Από τα φοιτητικά σας χρόνια ήσασταν πολιτικοποιημένος;

Από την αρχή των φοιτητικών μου χρόνων. Η υγιής πολιτικοποίηση στη φοιτητική ζωή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους νέους. Η υγιής πολιτικοποίηση, όμως, το τονίζω! Οργανώθηκα και αγωνίστηκα με τη ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, προσπαθώντας για ένα καλύτερο αύριο στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι αγώνες αυτοί, η επαφή με την πολιτικοποίηση σε αυτό το πρωτογενές επίπεδο, φύτεψε τον σπόρο για την πολιτική. Και αδιαμφισβήτητα, χωρίς την πορεία μου στη ΔΑΠ/ΝΔΦΚ και μετέπειτα στην ΟΝΝΕΔ, θα είχα σήμερα ένα σημαντικό έλλειμμα πολιτικής εμπειρίας.

Κρατάτε επαφή μέχρι σήμερα με τους συμφοιτητές σας;

Και βέβαια, καθώς με αρκετούς από αυτούς επικοινωνούμε τακτικά και κατά διαστήματα συναντιόμαστε, είτε στην Αθήνα είτε στην Θεσσαλονίκη, την οποία σαφώς γνωρίζουμε καλύτερα!

Από μικρός θέλατε να σπουδάσετε πολιτικός μηχανικός;

Παρά το γεγονός ότι προέρχομαι από ιατρική οικογένεια, η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού με γοήτευσε περισσότερο στα πρώτα χρόνια του λυκείου, καθώς μου ικανοποιούσε την έμφυτη ανάγκη μου για δημιουργία. Το ίδιο θα πω και για την εξειδίκευσή μου στην οδοποιία, η οποία ήταν αποτέλεσμα της αίσθησής μου ότι με τη χάραξη και τη κατασκευή νέων δρόμων συνδέεις τόπους, πολιτισμούς, νοοτροπίες. Οι σπουδές μου αδιαμφισβήτητα με έχουν επηρεάσει ως άνθρωπο και ως πολιτικό και με ακολουθούν σε όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μου.

Εκτός Βουλής, υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Ελεύθερος χρόνος ελάχιστος, για να μην πω καθόλου, και βέβαια αφιερώνεται κυρίως στους δικούς μου ανθρώπους! Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνο οι κοινοβουλευτικές μας υποχρεώσεις, αλλά και η ανάγκη καθημερινής επαφής με τους συμπολίτες μας, όπως επίσης και ο χρόνος που πρέπει να αφιερωθεί στην εργασία.

Έχετε κάποιο χόμπι;

Παλιότερα περισσότερα, πλέον μια ταινία ή ένα βιβλίο είναι μια σταθερή επιλογή που ξεκουράζει το μυαλό από τον φόρτο της καθημερινότητας.

Τι είναι αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος για τον άνθρωπο Μίλτο Χρυσομάλλη;

Ότι αγαπώ τη θάλασσα και ιδιαίτερα την ιστιοπλοΐα, την οποία έχω απολαύσει ως μαθητής στον Ιστιοπλοϊκό της Καλαμάτας και πλέον δεν την απολαμβάνω!

Από ό,τι γνωρίζω, η φιλία σας με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κρατάει αρκετά χρόνια. Πώς γνωριστήκατε;

Μας συνδέει μια μακρά πολύχρονη οικογενειακή σχέση, που ξεκίνησε από τους γονείς μου και συνεχίζει να διατηρείται αναλλοίωτη.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του έχετε ξεχωρίσει στον Αντ. Σαμαρά;

Θα μπορούσα να πω πολλά, θα μείνω όμως κυρίως στο γεγονός ότι είναι ένας αγνός και άδολος πατριώτης! Κάθε του απόφαση, κάθε επιλογή του στα 45 χρόνια πολιτικής του καριέρας στον τόπο μας, λήφθηκε με μόνο γνώμονα το καλό της πατρίδας, ακόμα και με προσωπικό του κόστος, βάζοντας την Ελλάδα πάνω και από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι μια πραγματικά χαρισματική προσωπικότητα, ένα μοναδικό θα έλεγα πολιτικό φαινόμενο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης,και θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που με τιμά με τις συμβουλές του!

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο