Το εξοχικό ή το δεύτερο αυτοκίνητο, η μικρότερη αξία των αποδείξεων λόγω περιορισμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών και τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων θα αναγκάσουν πάνω από 1.500.000 μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες να πληρώσουν έξτρα φόρους στην Εφορία για τα τεκμαρτά εισοδήματα και όχι γι’ αυτά που θα δηλώσουν ότι απέκτησαν πέρυσι.

Οι εισοδηματίες

Φέτος, οι φορολογούμενοι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή αναμένεται να έρθουν σε δύσκολη θέση, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα τεκμήρια είχαν «παγώσει» πέρυσι και πρόπερσι λόγω της πανδημίας. Παρά ταύτα, το 26,8% των νοικοκυριών έπεσε στην παγίδα τους, καθώς τα περιουσιακά τους στοιχεία απαιτούσαν τη δήλωση υψηλότερων εισοδημάτων σε σχέση με αυτά που δήλωναν. Σημειώνεται ότι, με βάση την επεξεργασία των δηλώσεων του 2021, η οποία αφορά τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2020, αυτοί που «πλήρωσαν τη νύφη» ήταν οι εισοδηματίες.

Όσα τους… υπολόγισαν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.748.934 από τα συνολικά 6.529.279 νοικοκυριά (κοινές ή μεμονωμένες φορολογικές δηλώνεις) φορολογήθηκαν όχι για τα εισοδήματα που δήλωσαν, αλλά για όσα υπολόγισε και τους καταλόγισε η Εφορία από μόνη της. Έτσι, ενώ δήλωσαν 5,96 δισ. ευρώ, τελικώς φορολογήθηκαν για 9,03 δισ. ευρώ, πληρώνοντας κατά μέσο όρο… τσάμπα φόρο 1.755 ευρώ! Στα… θύματα των τεκμηρίων περιλαμβάνονται 571.088 μισθωτοί με έξτρα φόρο 2.300 ευρώ ο καθένας, 542.463 συνταξιούχοι με έξτρα φόρο 2.850 ευρώ έκαστος, 389.133 εισοδηματίες με 4.750 ευρώ, 146.292 ελεύθεροι επαγγελματίες με μόλις 450 ευρώ επιπλέον ο καθένας τους και 99.958 αγρότες με 360 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι… έχοντες περιουσιακά στοιχεία ή δαπάνες διαβίωσης αλλά μη… έχοντες τα απαιτούμενα εισοδήματα, αφορά τις εξής κατηγορίες:

·       Όσοι διαθέτουν κατοικίες για τις οποίες δήλωσαν τα πραγματικά τετραγωνικά, και αυτά ήταν περισσότερα από τις προηγούμενες δηλώσεις.

·       Όσοι δηλώνουν ότι ιδιοκατοικούν πέραν της πρώτης κατοικίας στη δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία.

·       Όσοι διαθέτουν δεύτερο ή και τρίτο αυτοκίνητο, το οποίο προσθέτει χιλιάδες ευρώ στο τεκμαρτό εισόδημα.

·       Όσοι έχουν παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

·       Όσοι διαθέτουν οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και άλλο προσωπικό.

·       Όσοι έχουν σκάφη αναψυχής και δεν πρόλαβαν να τα… ξεφορτωθούν το 2021.

·       Οι έχοντες πισίνα και ταυτόχρονα στερούνται των απαραίτητων εισοδημάτων για να υποστηρίξουν τον τρόπο ζωής τους.

·       Όσοι αγόρασαν πέρυσι ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ. μεγάλη αξίας.

Σύμφωνα με τους λογιστές, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες καλούνται φέτος να υπολογίσουν ποιο είναι το άθροισμα των δαπανών και τεκμαρτών εισοδημάτων τους, έτσι ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές (πώληση ή παραχώρηση), προκειμένου το 2024 να έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο